Punctie van de buik

Een punctie van de buik is een onderzoek waarbij met een speciale naald een klein stukje weefsel voor onderzoek uit een orgaan (bijvoorbeeld lever, nier, alvleesklier) wordt weggenomen. Om de juiste plaats te kunnen bepalen, wordt gebruik gemaakt van echografie of CT. Het onderzoek wordt uitgevoerd door een radioloog en één of twee
medewerkers van de afdeling Radiologie. Het onderzoek vindt plaats op de afdeling Radiologie.

Afdeling

Ziekenhuis Rivierenland

Lees meer

Voorbereiding

Voor het onderzoek wordt u opgenomen op een verpleegafdeling. Zo nodig wordt er bloed bij u afgenomen om de stollingswaarden te kunnen controleren. Op de verpleegafdeling  worden ook uw bloeddruk en hartslag gemeten. Op de verpleegafdeling of op afdeling Radiologie zal voor het onderzoek een infuus ingebracht worden.U wordt met bed van de verpleegafdeling  naar de afdeling Radiologie gebracht. U draagt een operatiejasje. Om de plaats van de punctie precies te kunnen bepalen wordt echografie of CT gebruikt.

Onderzoek

Als de punctieplaats is bepaald, wordt ter plaatse de huid verdoofd. Dit prikje kan wat vervelend en soms koud of branderig aanvoelen. Nadat de verdoving is ingewerkt, zal de  radioloog een klein sneetje in de huid maken, zodat de punctienaald wat makkelijker kan  worden ingebracht. Doordat alleen de huid verdoofd kan worden en de organen niet, kan de  unctie een vervelend gevoel geven. Het stukje weggenomen weefsel wordt in een laboratorium onderzocht. Tijdens de punctie krijgt u van de radioloog aanwijzingen over uw ademhaling. Soms moet u inademen en de adem inhouden en soms juist uitademen en de adem stil houden. Het apparaatje maakt een luide klik op het moment van het nemen van  het weefselhapje. Af en toe worden meerdere weefselhapjes genomen. Na het onderzoek wordt het wondje schoongemaakt en krijgt u hier een pleister op.  Daarna wordt u weer teruggebracht naar de verpleegafdeling. Het onderzoek duurt ongeveer 30 minuten.

Contact

Bent u verhinderd? Als u onverwacht verhinderd bent, geeft u ons dat alstublieft zo snel mogelijk door. Wij kunnen dan met u een nieuwe afspraak maken en de vrijgekomen tijd voor een andere patiënt reserveren. 

Heeft u vragen?  Dan kunt u ons van maandag tot en met vrijdag van 08.00 uur - 17.00 uur bellen op telefoonnummer: (0344) 67 42 33.