Punctie van de longen en /of borstkas

Een punctie van de longen en/of borstkas is een onderzoek waarbij met een speciale naald wat weefsel uit de longen en/of borstkas wordt weggenomen. Om de juiste plaats te  kunnen bepalen, wordt gebruik gemaakt van echografie of CT. Het onderzoek wordt uitgevoerd door een radioloog en deze wordt geassisteerd door één of twee medewerkers van de afdeling  Radiologie. Het onderzoek vindt plaats op de afdeling Radiologie.

Afdeling

Radiologie

Lees meer

Voorbereiding

Vóór het onderzoek wordt u opgenomen op een verpleegafdeling. Zo nodig wordt er bloed bij u afgenomen om de stollingswaar den te kunnen controleren. Op de verpleegafdeling worden ook uw bloeddruk en hartslag gemeten. Op de verpleegafdeling of op afdeling Radiologie zal voor het onderzoek een infuus ingebracht worden. Ongeveer 1 ½ uur nadat u bent opgenomen begint het onderzoek. Deze tijd is nodig om uw bloedwaarden te kunnen beoordelen. 

De avond voor het onderzoek vanaf 24.00 uur dient u nuchter te blijven. Nuchter blijven houdt in: niet eten, niet drinken, niet roken en geen kauwgom kauwen.

Onderzoek

U wordt met bed van de verpleegafdeling naar de afdeling Radiologie gebracht. U draagt een operatiejasje. Om de plaats van de punct ie precies te kunnen bepalen wordt echografie of CT gebruikt. 

Als de punctieplaats is bepaald, wordt ter plaatse de huid verdoofd. Dit prikje kan wat vervelend en soms koud of branderig aanvoelen. Doordat alleen de huid verdoofd kan worden en de borstholte niet, kan de punctienaald in de diepte een wat vervelend gevoel geven. Het stukje weggenomen weefsel wordt in een laboratorium onderzocht. Tijdens de punctie krijgt u van de radioloog aanwijzingen over uw ademhaling. Soms moet u inademen en soms juist uitademen. Op het moment van het nemen van een weefselhapje hoort u een luide klik. Soms worden meerdere weefselhapjes genomen. Het kan voorkomen dat u tijdens of na het onderzoek wat bloed ophoest. Dit is onschuldig van aard en gaat vanzelf over. Na het onderzoek wordt het wondje schoongemaakt en krijgt u hier een pleister op. Daarna wordt u weer teruggebracht naar de verpleegafdeling.

Het onderzoek duurt ongeveer 30 minuten.

Contact

Bent u verhinderd? Als u onverwacht verhinderd bent, geeft u ons dat alstublieft zo snel mogelijk door. Wij kunnen dan met u een nieuwe afspraak maken en de vrijgekomen tijd voor een andere patiënt reserveren. 

Heeft u vragen?  Dan kunt u ons van maandag tot en met vrijdag van 08.00 uur - 17.00 uur bellen op telefoonnummer: (0344) 67 42 33.