Punctie van de longen en/of borstkas

Bij een punctie van de longen en/of de borstkas wordt wat weefsel uit de longen en/of borstkas weggenomen (weefselhapje). Dit gebeurt met een speciale naald. Het stukje weggenomen weefsel wordt in een laboratorium onderzocht.

Afdeling

Radiologie

Lees meer

Meer over

Het onderzoek

Om de plaats van de punctie precies te kunnen bepalen, wordt een echo of een CT-scan gemaakt. Een radioloog (arts) voert het onderzoek uit samen met een of twee medewerkers van de afdeling Radiologie. U wordt in bed van de verpleegafdeling naar de afdeling Radiologie gebracht.

Echo

De punctie wordt in bed gedaan. De radioloog (arts) maakt beelden van uw borstkas en/of longen met behulp van warme gel en een tastapparaatje. Bij een echo wordt gebruikgemaakt van geluidsgolven. De geluidsgolven kunt u niet horen. Een echo is volkomen veilig en pijnloos.

CT-scan

In de onderzoeksruimte gaat u op een smalle tafel liggen. Deze tafel schuift tijdens het onderzoek langzaam heen en weer door de ronde opening van de CT-scanner. Een gedeelte van uw lichaam bevindt zich dus in de opening. U ligt zeker niet opgesloten. Het toestel maakt een zoemend geluid. U neemt plaats op uw buik of op uw rug. Dit hangt af van de plaats van het te onderzoeken weefsel. Het is belangrijk dat u stil ligt tijdens het onderzoek. De laboranten proberen samen met u een gemakkelijke houding te vinden. Zo kunt u deze houding goed volhouden.

Lees meer informatie in de folder Punctie longen en/of borstkas

Contact

Heeft u nog vragen, stel deze dan gerust. De medewerkers van de afdeling Radiologie geven u graag meer informatie. 

  • Radiologie (0344) 67 42 33 - maandag tot en met vrijdag van 08.30 tot 12.00 uur ’s ochtends en 13.00 tot 16.30 ’s middags