Retrograde urethrografie

Retrograde urethrografie is een onderzoek om de doorgankelijkheid van de plasbuis te bepalen. Met behulp van röntgencontrastmiddel wordt een eventuele vernauwing op  röntgenbeeld zichtbaar gemaakt.

Afdeling

Radiologie

Lees meer

Voorbereiding

Om de plasbuis op röntgenbeeld zichtbaar te maken, wordt wat contrastmiddel ingespoten.

Medicijnen

  • Als u medicijnen gebruikt, kunt u dit gewoon blijven doen, ook op de dag van het onderzoek zelf.

Onderzoek

Met ontbloot onderlichaam neemt u plaats op de onderzoektafel en de radiologisch laborant helpt u om u in de juiste positie te draaien. Eerst wordt het uiteinde van de penis gereinigd. De arts (radioloog), geassisteerd door de laborant, brengt een instrument aan dat verbonden is met een spuitje met contrastmiddel. Dit aanbrengen is pijnloos en is nodig om lekkage van contrastmiddel te voorkomen. De penis wordt gestrekt gehouden als de radioloog het contrastmiddel inspuit. U kunt hierbij een branderig gevoel krijgen. Tegelijkertijd maakt de laborant een aantal röntgenopnamen. Daarna is het onderzoek klaar.

Het onderzoek duurt ongeveer 30 minuten. 

Na onderzoek

Na het onderzoek Ook na het onderzoek kunt u wat last hebben van een branderig gevoel bij het plassen. Dit is van voorbijgaande aard en duurt hooguit een dag.

Contact

Als u onverwacht verhinderd bent, geeft u dat a.u.b. zo snel mogelijk door. Afdeling Radiologie kan dan met u een nieuwe afspraak maken en de vrijgekomen tijd voor een andere patiënt reserveren. Als u na het lezen van deze folder nog vragen hebt, kunt u van maandag tot en met vrijdag van 08.00 - 17.00 uur bellen op telefoonnummer (0344) 67 42 33.