Röntgenonderzoek van de dikke darm

Bij dit onderzoek maken we röntgenopnamen van uw dikke darm met behulp van een contrastmiddel. Een contrastmiddel zorgt ervoor dat uw dikke darm en eventuele afwijkingen goed zichtbaar zijn op de opnamen. Mensen kunnen dit onderzoek als onprettig ervaren. Wij begrijpen dit en zullen u tijdens het onderzoek zo goed mogelijk begeleiden.

Afdeling

Radiologie

Lees meer

Voorbereiding

Voor het onderzoek is het belangrijk dat uw darmen leeg zijn. Hiervoor volgt u op de dag voor het onderzoek een speciaal dieet. Ook krijgt u een laxeermiddel: X-Praep®. Hiervan krijgt u diarree.Indien van toepassing: dit laxeermiddel kan gebruikt worden tijdens de periode van borstvoeding.

Onderzoek

U neemt met ontbloot onderlichaam plaats op de onderzoektafel. De radiologisch laborant helpt u om u in de juiste positie te draaien. Terwijl u op de onderzoekstafel ligt, wordt een slangetje via de anus ingebracht. Dit slangetje wordt door het opblazen van een ballonnetje goed op de plaats gehouden. De radioloog (de arts) laat door dit slangetje een contrastmiddel naar binnen lopen. Daarna blaast hij lucht door het slangetje naar binnen. U krijgt daardoor een vol, opgeblazen gevoel in de buik en soms ook wat buikkrampen. Terwijl het contrastmiddel en de lucht in uw dikke darm worden gebracht,worden röntgenopnamen gemaakt. Dit gebeurt zowel liggend als staand en in verschillende houdingen, op de rug, de buik of van opzij. De radioloog zal u verschillende keren vragen te draaien. Hierdoor kunnen alle kanten van de dikke darm goed worden bekeken. Als het onderzoek klaar is, wordt het slangetje verwijderd. Het onderzoek duurt ongeveer 20 minuten.

Na onderzoek

  • Na het onderzoek kunt u in de kleedkamer naar het toilet om het contrastmiddel en de lucht kwijt te raken. Er liggen handdoeken en washandjes klaar die u kunt gebruiken om u op te frissen.
  • U mag nu ook weer normaal eten en drinken. U kunt iets te eten of drinken meenemen voor na het onderzoek. U moet wel rekening houden met uw dieet, als u dat heeft.
  • U heeft veel vocht verloren. Hierdoor kunt u zich een beetje duizelig en wankel voelen. Dit gaat vanzelf weer over.
  • Na het onderzoek kunt u wat last hebben van buikkrampen en diarree.
  • Het contrastmiddel wordt niet door het lichaam opgenomen. Het verlaat uw lichaam via de ontlasting. Hierdoor kan uw ontlasting de eerste dagen wit of licht gekleurd zijn

Lees voor meer informatie de folder  'Röntgenonderzoek van de dikke darm'.

Contact

Heeft u nog vragen, stel deze dan gerust. De medewerkers van de afdeling Radiologie geven u graag meer informatie. 

  • Radiologie (0344) 67 42 33 - maandag tot en met vrijdag van 08.30 tot 16.30 ’s middags