Röntgenonderzoek van de dikke darm

Bij dit onderzoek wordt uw dikke darm zichtbaar gemaakt met behulp van een beperkte hoeveelheid röntgenstralen en een contrastmiddel.Met ontbloot onderlichaam neemt u plaats op de onderzoektafel en de radiologisch laborant helpt u om u in de juiste positie te draaien. 

Afdeling

Radiologie

Lees meer

Voorbereiding

Voor het onderzoek is het van groot belang dat uw darmen leeg zijn. Hiervoor volgt u de dag voorafgaand aan het onderzoek een speciaal dieet. Ook gebruikt u een laxeermiddel (X-Praep®). 

De dag voor het onderzoek
Bij laxeren is het altijd belangrijk dat u veel drinkt (cir ca 2 liter). Het is aan te raden het drinken goed over de dag te verdelen. U moet stoppen met veel drinken zodra de ontlasting zo dun is als wate rzonder vaste delen, ook als deze nog bruin is gekleurd. U kunt daarna nog wel gewoon drinken als u dorst hebt. 

  • 08.00 uur ontbijt: u kunt een normaal ontbijt gebruiken.
  • 13.00 uur lunch: uitsluitend vloeibaar voedsel is toegestaan, bijv. heldere bouillon zonder vermicelli, groenten enz., gelatinepudding, frisdrank zonder prik en koffie of thee met weinig suiker. Geen melk of vruchtensappen drinken. 
  • 14.00 uur laxeren: neem met een weegschaal uw lichaamsgewicht op, voor elke twee kilogram lichaamsgewicht doet u 1 ml, maar maximaal 35 ml X-Praep-drank in een maatbeker. Drink deze hoeveelheid op en drink daarna nog 300 ml (2 glazen) water.
  • 15.00 uur drinken: drink 500 ml (3 glazen) water.
  • 17.00 uur diner: uitsluitend vloeibaar voedsel gebruiken, zie lunch.
  • 18.00 uur laxeren: nogmaals dezelfde hoeveelheid X-Praep-drank als om 14.00 uur drinken, gevolgd door 300 ml (2 glazen) water.
  • 19.00 uur drinken: drink 500 ml (3 glazen) water. 
  • 22.00 uur drinken: drink 300 ml (2 glazen) water. 
  • Na 22.00 uur: nuchter blijven, dat wil zeggen niet meer eten, niet drinken, niet roken en geen kauwgom kauwen.

Onderzoek

Met ontbloot onderlichaam neemt u plaats op de onderzoektafel en de radiologisch laborant helpt u om u in de juiste positie te draaien. Terwijl u op de onderzoekstafel ligt, wordt een slangetje via de anus ingebracht dat met behulp van een ballonnetje goed op zijn plaats wordt gehouden. Door dit slangetje laat de dokter (radioloog) het contrastmiddel naar binnen lopen, vervolgens blaast hij lucht do or het slangetje naar binnen. U krijgt daardoor een vol, opgeblazen gevoel in de buik en soms ook wat buikkrampen. Terwijl het contrastmiddel en de lucht in uw dikke darm worden gebracht, worden röntgenfoto’s gemaakt. Dit gebeurt zowel liggend als staand en in verschillende houdingen, op de rug, de buik of van opzij.

De radioloog zal u daarvoor verschillende keren sssvragen te draaien, zodat alle kanten van de dikke darm goed bekeken  kunnen worden. Als de hele dikke darm gefotografeerd is, is het onderzoek klaar en wordt het slangetje verwijderd. Het onderzoek duurt ongeveer 20 minuten.

Na onderzoek

U kunt in de kleedkamer naar het toilet om het contrastmiddel en de lucht kwijt te raken. Er liggen handdoeken en washandjes klaar die u kunt gebruiken om u op te frissen. Na het onderzoek mag u weer normaal eten en drinken, neemt u zonodig iets mee. Door vochtverlies kunt u wellicht even duizelig worden of last krijgen van een evenwichtsstoornis. Het  contrastmiddel wordt niet door het lichaam opgenomen, u raakt het kwijt met de ontlasting. Hier door kan de eerste dagen na het onderzoek de ontlasting licht gekleurd zijn. Zorg dat u twee tot drie dagen na het onderzoek minimaal 2 liter per dag drinkt, dat bevordert het uitscheiden van het contrastmiddel. Bij eventuele obstipatie (verstopping) kan een laxeermiddel gebruikt worden

Tijdelijk is de folder 'Röntgenonderzoek van de dikke darm (Colon -inloop)' niet beschikbaar. Wanneer u vragen heeft kunt u contact opnemen met de afdeling.

Contact

Bent u verhinderd? Als u onverwacht verhinderd bent, geeft u ons dat alstublieft zo snel mogelijk door. Wij kunnen dan met u een nieuwe afspraak maken en de vrijgekomen tijd voor een andere patiënt reserveren. 

Heeft u vragen?  Dan kunt u ons van maandag tot en met vrijdag van 08.00 uur - 17.00 uur bellen op telefoonnummer: (0344) 67 42 33.