Röntgenonderzoek van de dunne darm

Bij het onderzoek maken wij röntgenopnamen van de dunne darm met behulp van contrastmiddel. Een contrastmiddel zorgt ervoor dat uw dunne darm en eventuele afwijkingen goed zichtbaar zijn op de opnamen.

Afdeling

Radiologie

Lees meer

Voorbereiding

Voor het onderzoek is het belangrijk dat uw darmen leeg zijn. Hiervoor volgt u op de dag voor het onderzoek een speciaal dieet. Ook krijgt u een laxeermiddel: X-Praep®. Hiervan krijgt u diarree. Lees ook de bijsluiter uit de verpakking van X-Praep goed door. Op de dag van het onderzoek mag u niet ontbijten. Drink wel een groot glas water.

Onderzoek

Om de dunne darm zichtbaar te maken, moet deze gevuld worden met een contrastmiddel. Hiervoor krijgt u voor het onderzoek drie bekers contrastmiddel te drinken. In de onderzoeksruimte gaat u op de onderzoekstafel liggen. Terwijl het contrastmiddel door de maag en de dunne darm loopt, maakt de radioloog (de arts) röntgenopnamen. Soms wordt gevraagd nog wat extra contrastmiddel te drinken. Het verschilt per persoon hoe snel het contrastmiddel door de maag en darm stroomt. Hierdoor kan het onderzoek een aantal minuten duren, maar soms ook een uur.

Na onderzoek

  • Na het onderzoek mag u weer normaal eten en drinken. U kunt iets te eten of te drinken meenemen voor na het onderzoek. U moet wel rekening houden met uw dieet, als u dat heeft.
  • U heeft veel vocht verloren. Hierdoor kunt u zich een beetje duizelig en wankel voelen. Dit gaat vanzelf weer over.
  • Na het onderzoek kunt u wat last hebben van buikkrampen en diarree.
  • Het contrastmiddel wordt niet door het lichaam opgenomen. Het verlaat uw lichaam via de ontlasting. Hierdoor kan uw ontlasting de eerste dagen wit of licht gekleurd zijn.

De uitslag van het onderzoek krijgt u via de arts die het onderzoek heeft aangevraagd.

Contact

Heeft u nog vragen, stel deze dan gerust. De medewerkers van de afdeling Radiologie geven u graag meer informatie. 

  • Radiologie (0344) 67 42 33 - maandag tot en met vrijdag van 08.30 tot 16.30 ’s middags