Röntgenonderzoek van de endeldarm (dynamisch onderzoek)

Misschien kunt u heel moeilijk naar het toilet of verliest u ontlasting? Bij een dynamisch darmonderzoek wordt onderzocht wat de oorzaken kunnen zijn van uw darmklachten. Tijdens het onderzoek worden röntgenopnamen gemaakt van uw darmen. Er wordt vooral gekeken hoe het laatste stuk van de darm (de endeldarm) zich leegmaakt als u naar het toilet gaat. U kunt dit onderzoek als onprettig ervaren. Wij begrijpen dit en zullen u tijdens het onderzoek zo goed mogelijk begeleiden.

Afdeling

Radiologie

Lees meer

Voorbereiding

Als u zich meldt voor het onderzoek, krijgt u eerst een beker met contrastmiddel te drinken. Dit is om tijdens het onderzoek te zien wat er in de dunne darm gebeurt als u naar het toilet gaat. Na het drinken wacht u een uur. Dan haalt een laborant u op voor het onderzoek.

Onderzoek

In de röntgenkamer neemt u plaats op de onderzoekstafel. De radioloog begint eventueel met het inspecteren van de anus met de vinger (rectaal toucher). Daarna brengt hij of zij een slangetje in. Door dit slangetje wordt een contrastmiddel via de anus in de dikke darm gebracht. Dit is om de dikke darm te kunnen bekijken tijdens het persen. Vervolgens wordt er door het slangetje een dikker contrastmiddel ingebracht. Daarna gaat u zitten op een postoel (een soort toilet). In deze houding maakt de radioloog verschillende opnamen:

  • in rust
  • tijdens het aanspannen van de spieren in uw bekken
  • tijdens het hoesten
  • tijdens het persen/drukken
  • tijdens het poepen.

Het maken van de röntgenopnamen duurt ongeveer een kwartier. Het gehele onderzoek neemt ongeveer anderhalf uur in beslag.

Na onderzoek

De meeste mensen voelen zich niet ziek of misselijk na dit onderzoek. U kunt gewoon naar huis met de auto, bus of fiets.

Contact

Heeft u nog vragen, stel deze dan gerust. De medewerkers van de afdeling Radiologie geven u graag meer informatie. 

Radiologie (0344) 67 42 33 - van maandag tot en met vrijdag van 08.30-12.00 uur ’s ochtends en 13.00-16.30 ’s middags.