Röntgenonderzoek van de maag en/of slokdarm

Bij het onderzoek maken wij röntgenopnamen van uw slokdarm en/of maag met behulp van een contrastmiddel. Een contrastmiddel zorgt ervoor dat uw maag en/of slokdarm en eventuele afwijkingen goed zichtbaar zijn op de opnamen.

Afdeling

Radiologie

Lees meer

Onderzoek

Het slokdarmonderzoek

Tijdens het onderzoek krijgt u een contrastmiddel te drinken. Hierdoor wordt de slokdarm beter zichtbaar op de röntgenopnamen. De opnamen worden gemaakt in verschillende richtingen. Zo kan de radioloog (de arts) uw slokdarm goed bekijken. Wij zullen u daarom tijdens het onderzoek vragen om te draaien. Ook kan het zijn dat de tafel gekanteld wordt om in liggende houding opnamen te maken

Het maagonderzoek

Tijdens het onderzoek krijgt u een contrastmiddel te drinken. Hierdoor wordt de maag beter zichtbaar op de röntgenopnamen. De opnamen worden gemaakt in verschillende richtingen. Zo kan de radioloog (de arts) uw maag goed bekijken. Wij zullen u daarom tijdens het onderzoek vragen om te draaien. Ook kan het zijn dat de tafel gekanteld wordt om in liggende houding opnamen te maken.

Na onderzoek

Na het onderzoek mag u weer normaal eten en drinken. U kunt iets te eten of te drinken meenemen voor na het onderzoek. U moet wel rekening houden met uw dieet, als u dat heeft. Het contrastmiddel wordt niet door het lichaam opgenomen. Het verlaat uw lichaam via de ontlasting. Hierdoor kan uw ontlasting de eerste dagen wit of licht gekleurd zijn.

Contact

Heeft u nog vragen, stel deze dan gerust. De medewerkers van de afdeling Radiologie geven u graag meer informatie. 

  • Radiologie (0344) 67 42 33 - maandag tot en met vrijdag van 08.30 tot 16.30 ’s middags.