Röntgenonderzoek van de maag en / of slokdarm

Bij dit onderzoek wordt uw maag en/of slokdarm zichtbaar gemaakt met behulp van een beperkte hoeveelheid röntgenstralen en een contrastmiddel
(bariumsuspensie). Om de maag en/of slokdarm zichtbaar te maken, krijgt u contrastmiddel te drinken. Dit gebeurt terwijl u tussen het röntgentoestel staat. Om de maag en/of  lokdarm goed in beeld te brengen, worden er in verschillende houdingen röntgenfoto’s gemaakt. Er wordt u gevraagd te draaien en het kan zijn dat de tafel gekanteld
wordt om in liggende houding foto’s te maken.

Afdeling

Radiologie

Lees meer

Na onderzoek

Na het onderzoek mag u weer normaal eten en drinken, neemt u zonodig iets mee.
- Het contrastmiddel wordt niet door het lichaam opgenomen, u raakt het kwijt met de ontlasting, waar door de ontlasting de eerste dagen wit of licht gekleurd kan zijn.
- Zorg dat u twee tot drie dagen na het onderzoek drie tot vier glazen extra drinkt, zodat het contrastmiddel niet kan ‘indikken’ in de darm. Bij eventuele obstipatie (verstopping) kan een laxeermiddel gebruikt worden.

Contact

Bent u verhinderd? Als u onverwacht verhinderd bent, geeft u ons dat alstublieft zo snel mogelijk door. Wij kunnen dan met u een nieuwe afspraak maken en de vrijgekomen tijd voor een andere patiënt reserveren. 

Heeft u vragen?  Dan kunt u ons van maandag tot en met vrijdag van 08.00 uur - 17.00 uur bellen op telefoonnummer: (0344) 67 42 33.