Röntgenonderzoek van de plasbuis

Bij een onderzoek van de plasbuis wordt onderzocht of uw plasbuis (urinebuis) goed doorloopt. Het onderzoek maakt eventuele afwijkingen (vernauwingen) in de plasbuis zichtbaar. U kunt dit onderzoek als onprettig ervaren. Wij begrijpen dit en zullen u tijdens het onderzoek zo goed mogelijk begeleiden.

Afdeling

Radiologie

Lees meer

Onderzoek

Voor het onderzoek neemt u met een bloot onderlichaam plaats op de onderzoekstafel. Eerst wordt het uiteinde van de penis schoongemaakt. Daarna schuift de radioloog (de arts) een dun slangetje in de plasbuis. Dit is misschien vervelend maar doet geen pijn. Het slangetje is verbonden met een spuitje met een contrastmiddel. Het contrastmiddel zorgt ervoor dat de plasbuis duidelijk zichtbaar wordt op de röntgenopnamen. De penis wordt gestekt gehouden als de radioloog het contrastmiddel inspuit. U kunt hierbij een branderig gevoel krijgen. Tegelijkertijd maakt de laborant een aantal röntgenopnamen. Daarna wordt het slangetje weer verwijderd en is het onderzoek klaar. Het onderzoek duurt ongeveer 30 minuten.

Na onderzoek

Na het onderzoek kunt u last hebben van een branderig gevoel bij het plassen. Dit gaat vanzelf weer over en duurt hooguit een dag. Om uw plasbuis te spoelen, is het goed om één dag extra water te drinken.

De uitslag van het onderzoek krijgt u via de arts die het onderzoek heeft aangevraagd.

Contact

Heeft u nog vragen, stel deze dan gerust. De medewerkers van de afdeling Radiologie geven u graag meer informatie. 

  • Radiologie (0344) 67 42 33 - van maandag tot en met vrijdag van 08.30 tot 16.30 ’s middags