Röntgenonderzoek van de urineblaas

Bij dit onderzoek worden de urineblaas en het plaskanaal op röntgenfoto’s zichtbaar gemaakt met behulp van een contrastmiddel. In deze folder vindt u informatie over de uitvoering van het onderzoek en enkele richtlijnen voor na het onderzoek. Het onderzoek duurt ongeveer 15 minuten.

Afdeling

Radiologie

Lees meer

Onderzoek

U moet het onderlichaam bloot maken. Op de röntgentafel wordt de penis of vagina gereinigd. Daarna brengt de dokter (radioloog) een dun slangetje (catheter) met een glijmiddel, door het plaskanaal in de blaas. Via het slangetje wordt de blaas gevuld met een röntgencontrastmiddel. Als de blaas vol is, wordt de  atheter weer verwijderd. Dan worden er foto’s van de blaas gemaakt. Het röntgentoestel wordt daarna gekanteld, zodat u komt te staan. U moet het contrastmiddel staande  uitplassen in een speciaal opvangzakje. Tijdens het plassen worden er nog enige foto’s gemaakt.

Contact

Belt u ons tijdig als u voor het onderzoek verhinderd bent. We maken dan een nieuwe afspraak. Als u na het lezen van de informatie nog vragen heeft, kunt u ons bereiken via onderstaande telefoonnummers.

  • Radiologie, Tiel (0344) 67 42 33 - maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 17.00 uur
  • Barbara Polikliniek, Culemborg (0345) 56 56 00