Röntgenonderzoek van de urineblaas

Bij dit onderzoek worden de urineblaas en het plaskanaal op röntgenfoto’s zichtbaar gemaakt met behulp van een contrastmiddel. Op deze pagina vindt u informatie over de voorbereidingen en de uitvoering van het onderzoek. De voorbereidingen op polikliniek Urologie en het onderzoek op Radiologie duren samen ongeveer 30 minuten.

Afdeling

Radiologie

Lees meer

Voorbereiding

Door de consulente/verpleegkundige wordt er ter voorbereiding op het röntgenonderzoek, een verdovende gel/glijmiddel in uw blaas gespoten, waarna
de katheter geplaatst zal worden in de blaas via de plasbuis. Na het inbrengen van de katheter wordt u verwacht op de afdeling Radiologie voor het onderzoek van de urineblaas.

Onderzoek

U moet het onderlichaam bloot maken. U neemt plaats op de röntgentafel en na een korte uitleg over het verloop van het röntgenonderzoek wordt via de katheter de blaas gevuld met een röntgencontrastmiddel. Als de blaas vol is, wordt de katheter weer verwijderd.Dan worden er foto’s van de blaas gemaakt. Het röntgentoestel wordt daarna gekanteld, zodat u komt te staan. U moet het contrastmiddel staande uitplassen in een speciaal opvangzakje. Tijdens het plassen worden er nog enige foto’s gemaakt.

Na onderzoek

Na het onderzoek kunt u wat last hebben van een branderig gevoel bij het plassen. Dit komt door de katheter en het contrastmiddel. Dit is van voorbijgaande aard en duurt hooguit een dag. Veel drinken voorkomt deze klacht enigszins.

Lees voor meer informatie de folder 'Röntgenonderzoek van de urineblaas'.

Contact

Belt u ons tijdig als u voor het onderzoek verhinderd bent. We maken dan een nieuwe afspraak. Als u na het lezen van de informatie nog vragen heeft, kunt u ons bereiken via onderstaande telefoonnummers.

  • Radiologie, Tiel (0344) 67 42 33 - maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 17.00 uur
  • Barbara Polikliniek, Culemborg (0345) 56 56 00