Scan van de nieren (renografie)

Uw specialist heeft voor u een onderzoek aangevraagd van de nieren. De nier is een boonvormig orgaan van ± 12 cm. Er bestaat een rechter en een linker nier. De nieren zijn gelegen in de lendenstreek, aan weerszijden van de wervelkolom. De nieren filtreren de afvalstoffen uit het bloed. Deze afvalstoffen worden als urine afgevoerd naar de blaas. Renografie geeft de specialist informatie over de functie van beide nieren. De Nucleaire Geneeskunde maakt gebruik van licht radioactieve stoffen om organen en weefsels af te beelden en om inzicht te krijgen in de functie hiervan. Deze methode van onderzoek wordt scintigrafie genoemd.

Afdeling

Nucleaire geneeskunde

Lees meer

Voorbereiding

Voor een juiste beoordeling van het onderzoek is het van groot belang dat u een uur voor het onderzoek veel drinkt: minimaal drie grote glazen of een halve liter. Wat u drinkt is hierbij niet van belang. Het niet of onvoldoende drinken kan een onjuiste uitslag van het onderzoek tot gevolg hebben. Wel kunt u normaal eten. Het is mogelijk dat u voorafgaande aan het onderzoek bepaalde medicijnen moet staken. Of dat bij u het geval is en welke medicijnen dat zijn wordt u verteld bij het maken van de afspraak.

Let op! Indien het onderzoek wordt aangevraagd vanwege een verhoogde bloeddruk dient u 4 uur van tevoren geen voedsel te nemen, drinken mag wel. U hoeft thuis niet extra te drinken, dit krijgt u op de afdeling Nucleaire Geneeskunde.

Onderzoek

Afhankelijk van de vraagstelling van de specialist kan het onderzoek op twee manieren worden uitgevoerd. In de folder leest u hier meer over.

Na onderzoek

Indien er tijdens het onderzoek bij u een plasmiddel is toegediend, moet u gedurende 4 uur na het onderzoek zo weinig mogelijk drinken. De laborante zal u daarover informeren.
Verder mag u na het onderzoek alles normaal blijven doen. Wij adviseren u kleine kinderen niet langer dan een half uur op schoot te nemen gedurende de rest van de dag om ze niet onnodig aan straling bloot te stellen.

De uitslag van het onderzoek is niet direct bekend. U krijgt de uitslag van uw behandelend specialist op het met u afgesproken tijdstip.

Meer informatie over het onderzoek lees je in de folder Scan van de nieren (Renografie)

Contact

Mocht u vragen hebben dan kunt u ons bereiken via onderstaand telefoonnummer. Ook kunt u vragen stellen aan de medewerkers tijdens het onderzoek.

  • Nucleaire Geneeskunde (0344) 67 44 75 - maandag tot en met vrijdag van 08.30 tot 16.30 uur