Sigmoïdoscopie (darmonderzoek)

Een sigmoïdoscopie is een inwendig kijkonderzoek van het laatste deel van de dikke darm. Er wordt een buigzame slang met een lichtje en een lens via de anus in de dikke darm geschoven. De binnenkant van de darm wordt bekeken op eventuele aanwezigheid van ontstekingen, zweertjes, bloedingen, poliepen of gezwellen. Ook kunnen er weefselstukjes voor onderzoek worden weggenomen.

Afdeling

Interne geneeskunde

Lees meer

Onderzoek

  • Tijdens het onderzoek ligt u op uw linkerzijde.
  • Via de anus wordt er een slang geleidelijk verder in de darm ingebracht. Het is mogelijk dat er lastige passages en moeilijke bochten zijn, dit kan gevoelig zijn.
  • Tijdens het onderzoek wordt lucht ingeblazen om de darm te ontplooien. Hierdoor kunt u aandrang krijgen om winden te laten. U hoeft zich niet te schamen wanneer u lucht moet laten ontsnappen, vaak verminderen de darmkrampen daardoor.
  • Nadat het verste punt is bereikt, wordt de slang langzaam teruggetrokken en soms weer kleine stukjes opgeschoven om de darm nauwkeurig te kunnen inspecteren.
  • Tijdens het onderzoek kunnen stukjes weefsel of poliepen worden weggenomen. Dit is niet pijnlijk.

Een sigmoïdoscopie duurt ongeveer 15 minuten, met voorbereiding erbij moet u rekenen op minimaal een half uur. Tijdens het onderzoek kunt u desgewenst op de monitor meekijken.

Na onderzoek

Soms kunt u wat misselijk of duizelig zijn na het onderzoek. 

Lees hier de folder Sigmoidoscopie.

Contact

Als u na het lezen van deze informatie nog vragen hebt, kunt u bellen naar de polikliniek Interne geneeskunde.

  • Interne Geneeskunde (0344) 67 40 53 - maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 12.00 uur 's ochtends en van 13.00 tot 16.30 uur 's middags