Slaapnasopharyngoscopie

Binnenkort wordt u een dag opgenomen in het ziekenhuis voor een slaapnasopharyngoscopie, een onderzoek van de keel- en neusholte. In de informatie leest u over slaapstoornissen, het onderzoek en hoe u zich hierop kunt voorbereiden. De informatie is een aanvulling op de gesprekken die u heeft met uw arts. Natuurlijk kunt u altijd contact opnemen met de polikliniek KNO als u vragen heeft.

Afdeling

Keel-, neus-, oorgeneeskunde (KNO)

Lees meer

Meer over

Wat is een slaapnasopharynscopie?

Een slaapnasopharynscopie is een onderzoek van de keel- en neusholte met een lange, dunne flexibele kijker. Tijdens het onderzoek slaapt u. U krijgt een korte narcose (verdoving).

Waarom krijgt u dit onderzoek?

U bent in het ziekenhuis geweest omdat u een slaapstoornis heeft, bijvoorbeeld snurken of adempauzes tijdens het slapen (slaapapneu). Dit onderzoek is nodig om te achterhalen waarom u snurkt en waarom u last heeft van adempauzes tijdens uw slaap. Uw arts kan dan bepalen  welke behandeling voor u het beste is.

Waarom snurkt u?

Normaal zorgen de spieren van de keelholte ervoor dat de keel open blijft tijdens de slaap. Als deze spieren minder actief zijn, kunt u gaan snurken. De slijmvliezen en/of de huig in uw keelholte gaan dan trillen, waardoor het snurkgeluid ontstaat. U kunt ook gaan snurken als u een te lange huig of vergrote keel/tongamandelen heeft.

Als uw keelholte zich nog sterker vernauwt en de luchtweg dichtvalt, treedt er een adempauze op (apneu). U stopt dan even met ademhalen tijdens de slaap.

Voorbereiding

De klachten treden op tijdens uw slaap. De anesthesist zal u daarom met een korte narcose laten slapen. De anesthesist is de medisch specialist die de verdoving voor de operatie verzorgt. Omdat u onder narcose gaat, krijgt u een oproep voor een preoperatieve screening (POS). Dit duurt ongeveer 15 minuten. Er vindt alléén een inspectie plaats, waarvan u tijdens en ná de ingreep geen hinder of pijn zult hebben. Hoewel de narcose van korte duur is, moet u toch rekening houden met slaperigheid.

Let op! U mag niet zelf naar huis rijden.

Onderzoek

Het slaaponderzoek

  • U krijgt een infuus in de arm voor de narcose.
  • De KNO-arts brengt een dunne, flexibele kijker (scoop) in uw neus waarmee hij of zij de binnenkant van uw neus- en keelholte kan bekijken.
  • De narcose wordt toegediend via het infuus in de arm.
  • Tijdens de narcose kijkt de KNO-arts met de scoop waar uw snurkgeluiden vandaan komen. Ook kijkt hij of zij waar de luchtweg dichtvalt (apneu).

Het onderzoek duurt ongeveer 15 minuten.

Na onderzoek

Na het onderzoek

U verblijft na de ingreep kort op de dagbehandeling. Na ongeveer één à twee uur mag u weer naar huis.

Vervoer naar huis

Let op! U mag niet autorijden na dit onderzoek. Daarom is het prettig als een familielid of kennis u ophaalt. Hij of zij kan een rolstoel meenemen bij de ingang van het ziekenhuis. Ook mag u 24 uur lang geen zware machines bedienen of gebruiken.

De uitslag         

U krijgt de uitslag van het onderzoek binnen één tot twee weken van de KNO-arts. Hij of zij zal adviseren wat de beste behandeling is voor uw snurkprobleem, bijvoorbeeld:

  • Een snurkbeugel (MRA). De snurkbeugel draagt u tijdens de slaap en duwt uw onderkaak een paar millimeter naar voren. Dit kan het snurken en/of de ademstops tegengaan. De snurkbeugel is uitneembaar.
  • Ook kan de KNO-arts kiezen voor een operatie. Tijdens deze ingreep kan hij of zij bijvoorbeeld uw huig en/of keelamandelen verwijderen. De KNO-arts bespreekt de voor- en nadelen hiervan met u.
  • Tijdens het onderzoek bekijkt de KNO-arts ook of een ‘chinlift’ mogelijk is. Een chinlift is een operatie waarbij de onderkaak naar voren wordt geduwd. Dit kan het snurken en/of de adempauzes (apneu) tegengaan.

Contact

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, stel deze dan gerust. De medewerkers van de polikliniek KNO geven u graag meer informatie.

Afspraak verzetten

Het kan gebeuren dat u een afspraak moet verzetten. Geef dit alstublieft zo snel mogelijk aan ons door. We maken dan een nieuwe afspraak en kunnen de vrijgekomen tijd reserveren voor een andere patiënt.

  • Keel-, Neus- en Oorheelkunde (KNO) (0344) 67 40 58 - van maandag tot en met vrijdag van 08.30-12.00 en van 13.00-16.30 uur. Buiten kantoortijden kunt u contact opnemen met de dienstdoende huisarts.