Slaapnasopharyngoscopie

Binnenkort wordt u een dag opgenomen in het ziekenhuis voor een slaapnasopharyngoscopie, een onderzoek van de keel- en neusholte. In de informatie leest u over slaapstoornissen, het onderzoek en hoe u zich hierop kunt voorbereiden. De informatie is een aanvulling op de gesprekken die u heeft met uw arts. Natuurlijk kunt u altijd contact opnemen met de polikliniek KNO als u vragen heeft.

Afdeling

Keel-, Neus- en Oorheelkunde (KNO)

Lees meer

Meer over

Wat is een slaapnasopharynscopie?

Een slaapnasopharynscopie is een onderzoek van de keel- en neusholte met een lange, dunne flexibele kijker. Tijdens het onderzoek slaapt u. U krijgt een korte narcose (verdoving).

Waarom krijgt u dit onderzoek?

U bent in het ziekenhuis geweest omdat u een slaapstoornis heeft, bijvoorbeeld snurken of adempauzes tijdens het slapen (slaapapneu). Dit onderzoek is nodig om te achterhalen waarom u snurkt en waarom u last heeft van adempauzes tijdens uw slaap. Uw arts kan dan bepalen  welke behandeling voor u het beste is.

Waarom snurkt u?

Normaal zorgen de spieren van de keelholte ervoor dat de keel open blijft tijdens de slaap. Als deze spieren minder actief zijn, kunt u gaan snurken. De slijmvliezen en/of de huig in uw keelholte gaan dan trillen, waardoor het snurkgeluid ontstaat. U kunt ook gaan snurken als u een te lange huig of vergrote keel/tongamandelen heeft.

Als uw keelholte zich nog sterker vernauwt en de luchtweg dichtvalt, treedt er een adempauze op (apneu). U stopt dan even met ademhalen tijdens de slaap.

Contact

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen, stel deze dan gerust. De medewerkers van de polikliniek KNO geven u graag meer informatie.

Afspraak verzetten

Het kan gebeuren dat u een afspraak moet verzetten. Geef dit alstublieft zo snel mogelijk aan ons door. We maken dan een nieuwe afspraak en kunnen de vrijgekomen tijd reserveren voor een andere patiënt.

  • Keel-, Neus- en Oorheelkunde (KNO) (0344) 67 40 58 - van maandag tot en met vrijdag van 08.30 tot 16.30 uur

Buiten kantoortijden kunt u contact opnemen met de dienstdoende huisarts.