Slaapnasopharyngoscopie
Binnenkort wordt u een dag opgenomen in het ziekenhuis voor een slaapnasopharyngoscopie, een onderzoek van de keel- en neusholte. In de informatie leest u over slaapstoornissen, het onderzoek en hoe u zich hierop kunt voorbereiden. De informatie is een aanvulling op de gesprekken die u heeft met uw arts. Natuurlijk kunt u altijd contact opnemen met de polikliniek KNO als u vragen heeft.
Meer over
Wat is een slaapnasopharynscopie?
Een slaapnasopharynscopie is een onderzoek van de keel- en neusholte met een lange, dunne flexibele kijker. Tijdens het onderzoek slaapt u. U krijgt een korte narcose (verdoving).
Waarom krijgt u dit onderzoek?
U bent in het ziekenhuis geweest omdat u een slaapstoornis heeft, bijvoorbeeld snurken of adempauzes tijdens het slapen (slaapapneu). Dit onderzoek is nodig om te achterhalen waarom u snurkt en waarom u last heeft van adempauzes tijdens uw slaap. Uw arts kan dan bepalen welke behandeling voor u het beste is.
Waarom snurkt u?
Normaal zorgen de spieren van de keelholte ervoor dat de keel open blijft tijdens de slaap. Als deze spieren minder actief zijn, kunt u gaan snurken. De slijmvliezen en/of de huig in uw keelholte gaan dan trillen, waardoor het snurkgeluid ontstaat. U kunt ook gaan snurken als u een te lange huig of vergrote keel/tongamandelen heeft.
Als uw keelholte zich nog sterker vernauwt en de luchtweg dichtvalt, treedt er een adempauze op (apneu). U stopt dan even met ademhalen tijdens de slaap.
Contact
Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen, stel deze dan gerust. De medewerkers van de polikliniek KNO geven u graag meer informatie.
Afspraak verzetten
Het kan gebeuren dat u een afspraak moet verzetten. Geef dit alstublieft zo snel mogelijk aan ons door. We maken dan een nieuwe afspraak en kunnen de vrijgekomen tijd reserveren voor een andere patiënt.
-
Keel-, Neus- en Oorheelkunde (KNO) (0344) 67 40 58 - van maandag tot en met vrijdag van 08.30 tot 16.30 uur
Buiten kantoortijden kunt u contact opnemen met de dienstdoende huisarts.