Slikvideo
Wanneer het slikken moeilijk gaat of wanneer u zich vaak verslikt, kan er een slikvideo door uw behandelend specialist worden aangevraagd. Een slikvideo kan inzicht geven in de oorzaak en de ernst van het slikprobleem. Tijdens het röntgenonderzoek worden video-opnamen gemaakt van het slikproces en zo nodig de passage van het voedsel naar de maag. Dit kan in beeld gebracht worden door het slikken van voedsel met een contrastmiddel.
Meer over
Afspraak met logopedist
- Voordat de slikvideo wordt gemaakt, heeft u eerst een afspraak met de logopedist. Een logopedist behandelt mensen met stem-, spraak- en slikproblemen.
- De logopedist stelt u een aantal vragen en bespreekt met u uw slikproblemen.
- Hij of zij doet ook een onderzoek om te kijken hoe u slikt.
- Als u slikproblemen heeft met bepaalde voedingsmiddelen, neem deze dan mee naar het onderzoek.
Voorbereiding
Eten, drinken, en medicijngebruik
- U hoeft voor dit onderzoek niet nuchter te zijn. U kunt dus normaal eten en drinken op de dag van het onderzoek.
- Gebruikt u medicijnen? U kunt deze op de dag van het onderzoek gewoon innemen.
Kleding, sieraden
- Het is prettig om tijdens het onderzoek een hemdje of een T-shirt te dragen dat u makkelijk aan- en uit kunt trekken, dus zonder knoopjes, ritsen en haakjes. U kunt dit ook meenemen.
- Tijdens het onderzoek kunt u geen halssieraden, oorbellen of piercings dragen.
Zwangerschap en röntgenstraling
- Voor dit onderzoek wordt gebruikgemaakt van röntgenstraling. Röntgenstraling kan schadelijk zijn voor een ongeboren kind. Als u zwanger bent of zou kunnen zijn, overleg dan met uw behandelend arts of het onderzoek uitgesteld kan worden.
- Heeft u een zwangerschapswens? Dan kan het onderzoek het beste plaatsvinden in de week na de eerste dag van de menstruatie (ongesteldheid).
Onderzoek
Het röntgenonderzoek vindt plaats op de afdeling Radiologie. Bij het onderzoek zijn de radioloog (arts) en de logopedist aanwezig.
- Tijdens het onderzoek krijgt u voedsel met contrastmiddel aangeboden. Met dit contrastmiddel is uw keel goed zichtbaar op de video.
- U krijgt instructies hoe u moet slikken.
Het onderzoek duurt ongeveer een kwartier.
Na onderzoek
- Na het onderzoek krijgt u direct een voorlopige uitslag. De logopedist zal, als dit nodig is, met u bespreken hoe u het beste kunt slikken.
- De radioloog en de logopedist maken een verslag van het onderzoek. Dit sturen ze naar uw behandelend arts.
- U kunt na het onderzoek wat diarree krijgen. Dit komt van het contrastmiddel dat u heeft ingenomen.
- Het is belangrijk dat u een vervolgafspraak maakt met uw KNO-arts. U kunt de afspraak maken bij de balie van de afdeling Radiologie.
Folders
Meer informatie lees je in de folder Slikvideo.
Contact
Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen, stel deze dan gerust.
- Keel-, Neus- en Oorheelkunde (KNO) (0344) 67 40 58 - van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 12.00 uur ‘s ochtends en van 13.00 tot 16.30 uur ‘s middags
Buiten kantoortijden kunt u contact opnemen met de dienstdoende huisarts.