Vaatonderzoek van slagaderen van de benen

Binnenkort wordt bij u een vaatonderzoek gedaan. Daarmee kan informatie worden verkregen over de bloedstroom in uw slagaders. Een vaatonderzoek wordt gedaan bij mensen die tijdens het lopen pijn in hun benen krijgen, waarbij gedacht wordt aan een bloedvatvernauwing als oorzaak. Deze aandoening wordt in de volksmond ook wel ‘étalagebenen’ genoemd. Officieel heet het claudicatio intermittens.

Afdeling

Neurologie

Lees meer

Voorbereiding

Het is van belang om met een goed uitgerust lichaam te starten met het onderzoek. We vragen u dan ook om tien minuten voor aanvang aanwezig te zijn, zodat uw lichaam even tot rust kan komen. Omdat u voor het onderzoek uw schoenen, bovenbroek of rok uit moet doen, adviseren wij u gemakkelijk zittende kleding aan te trekken.

Onderzoek

Het doppler-onderzoek

Bij het doppler-onderzoek wordt met behulp van geluidsgolven, door de vaatlaborant(e), geluisterd naar de bloedstroom.Het beluisteren van de bloedvaten is niet pijnlijk of schadelijk. Dit gebeurt met een instrument, zo groot als een balpen, en geleidende gel op uw huid. Vervolgens wordt de bloeddruk gemeten in beide armen en benen. Hiervoor krijgt u een aantal bloeddrukbanden om elk been en een om elke arm. Iedere band wordt afzonderlijk opgepompt en langzaam ontlucht. De drukmeting in de benen kan even pijnlijk zijn. U hebt het minste last als u ontspannen gaat liggen.

De looptest

Afhankelijk van uw conditie wordt de looptest na het doppleronderzoek bij u uitgevoerd. Hiermee kan bepaald worden hoe snel de klachten bij het lopen optreden. U loopt maximaal 260 meter (afhankelijk van uw conditie) op een lopende band. Dit gebeurt in een wandeltempo. Het is belangrijk dat u tijdens het lopen direct aangeeft waar en wanneer u pijn voelt en of de pijn verandert. Hierna meet de vaatlaborant(e) nogmaals de bloeddruk aan beide enkels en armen.

Het duplex-onderzoek

Afhankelijk van de resultaten van het doppler-onderzoek en de loop-test wordt het duplex-onderzoek bij u uitgevoerd. De gang van zaken bij het duplex-onderzoek komt overeen met het doppler-onderzoek. Er wordt nu niet alleen geluisterd naar de bloedstroom, maar de bloedvaten worden ook in beeld gebracht. Hiermee kan zeer nauwkeurig de plaats en ernst van vernauwingen in de bloedvaten worden beoordeeld.

Na onderzoek

Er wordt naar gestreefd uw afspraak bij de specialist zo snel mogelijk te laten plaatsvinden. Uw arts bespreekt de uitslag van het onderzoek met u.

Lees voor meer informatie de folder 'Vaatonderzoek van slagaderen van de benen'.

Contact

Hebt u nog vragen, stel ze gerust aan de vaatlaborant(e). Het telefoonnummer van de afdeling KNF/ Vaatdiagnostiek is: 0344-674240.