Voorkomen van nierschade bij beeldvormend onderzoek

Uw behandelende specialist heeft voor u een beeldvormend onderzoek aangevraagd, waarbij gebruik gemaakt wordt van een contrastmiddel met jodium. Dit middel wordt in een  bloedvat ingespoten zoals bij onderzoek van hart- of kransslagaders (cor onairangiografie), onderzoek en/of behandeling van de slagaders (interventie angiografie) en onderzoek met  de CT-scan. De moderne contrastmiddelen met jodium zijn veilige middelen, waarbij slechts zelden bijwerkingen worden gezien. Bij sommige patiënten is er een zeer kleine kans dat  door het gebruik van contrastmiddel beschadiging van de nieren ontstaat. Beschadiging van de nieren kan ook ontstaan bij gebruik van contrastmiddel in combinatie met het gebruik van bepaalde medicijnen.

Afdeling

Radiologie

Lees meer

Meer over

Het belangrijkste probleem dat zich kan voordoen is een tijdelijke of blijvende verslechtering van de werking van de nier en. Problemen kunnen zich in het bijzonder voordoen bij:

- Nieren die al slecht werken (nierfunctiestoornissen)
- Suikerziekte (diabetes mellitus)
- Hart- en vaatziekten
- Leeftijd boven 75 jaar
- Ziekte van Kahler (multiple myeloom)
- Ziekte van Waldenström (macroglobulinemie)

Contact

Bent u verhinderd? Als u onverwacht verhinderd bent, geeft u ons dat alstublieft zo snel mogelijk door. Wij kunnen dan met u een nieuwe afspraak maken en de vrijgekomen tijd voor een andere patiënt reserveren. 

Heeft u vragen?  Dan kunt u ons van maandag tot en met vrijdag van 08.00 uur - 17.00 uur bellen op telefoonnummer: (0344) 67 42 33.