Ziekenhuis Rivierenland Petra: “Ik wil alles weten over mijn BRMO”

Duidelijke voorlichting en uitleg over infectieziekten is belangrijk. Petra kan daarover meepraten. In 2017 werd ze ernstig ziek tijdens een vakantie in Egypte. Met spoed werd ze geopereerd aan een blindedarmontsteking. Na twee weken mocht ze terug naar Nederland voor verdere behandeling. In Ziekenhuis Rivierenland werd ze gelijk in isolatie opgenomen. Dat is een vaste regel bij mensen die in het buitenland in een ziekenhuis hebben gelegen. Toen bleek dat ze een BRMO had: een Bijzonder Resistent Micro-Organisme.

Later kreeg Petra een ernstige oorontsteking, wat leidde tot doofheid aan één oor. “Dat is een heel ongelukkige samenloop van omstandigheden. Ik ben nu bijna drie jaar verder, maar de BRMO heb ik nog steeds in mijn lichaam. Ik merk er niet zoveel van, maar het nare is dat heel veel soorten antibiotica bij mij niet meer werken. Dat komt door de BRMO. En met een blaasontsteking bijvoorbeeld is dat heel vervelend.”

Ingewikkeld verhaal

Petra weet goed wat een BRMO is. Van de afdeling Infectiepreventie van het ziekenhuis krijgt ze regelmatig een envelop met testmateriaal. “Er zit altijd een brief met een instructie bij. Die moet ik altijd nóg een keer lezen, omdat het een ingewikkeld verhaal is. Neem een woord als ‘resistentie’. Hoe leg je dat goed uit? Volgens mij dat een medicijn niet meer goed werkt.” Met wattenstokjes en buisjes doet ze vervolgens een zelftest. Daarna gaat alles per post terug naar het laboratorium.

Weten hoe het zit

De uitslag komt een paar dagen later en dat is altijd een spannend moment: zijn er nog sporen van de BRMO aanwezig? “Ik ben er helaas nog niet van af. Ik heb daardoor een label achter mijn naam staan in het ziekenhuis. Dan weten de zorgverleners dat veel soorten antibiotica bij mij niet werken. Ik wil graag precies weten hoe het zit. Als mijn label vervalt, kan ik dan weer wel antibiotica gebruiken? Hoe ga ik om met mijn omgeving, kan ik ze op een of andere manier besmetten? In het uitslagenlijstje van de microbioloog staan de letters S en R, wat betekent dat? Weten mijn huisarts en apotheek af van mijn BRMO? Als ik iets niet snap, google ik alles wat ik te pakken kan krijgen. Of ik bel op om het te vragen.”

Moeilijke woorden

In het vakgebied van de medische microbiologie wemelt het van de moeilijke woorden. Daardoor kan het lastig zijn om de informatie over infectiepreventie te begrijpen. In de ‘Top-10’ staan veel voorkomende moeilijke woorden uitgelegd. Is er een woord dat u niet begrijpt? Vraag dan aan uw zorgverlener om het (nog een keer) uit te leggen. U heeft recht op duidelijke informatie.