Radioloog Loes Scholten Wat doet een Radioloog?

Ken jij de afdeling Radiologie in ons ziekenhuis? Er werken hier 55 mensen en jaarlijks worden er 100.000 verrichtingen gedaan. De medewerkers doen beeldvormend onderzoek met behulp van röntgenapparaten, echografie, CT-scan of MRI-scan. Het is een hele kunst om die beelden goed te ‘lezen’. Dat is het werk van de radiologen. In ons ziekenhuis hebben we zes radiologen en Loes Scholten is één van hen.

Loes Scholten: “Wat ons werk zo leuk maakt is dat we met bijna alle afdelingen en specialisten in het ziekenhuis contact hebben. Onze afdeling is een belangrijke schakel in de diagnose en de behandeling van een patiënt. Om radioloog te worden moet je de opgedane kennis uit de geneeskunde opleiding combineren met de klachten van patiënt en beelden waarop je dit kan beoordelen. Daarnaast ben je veel met techniek en apparatuur bezig. De combinatie van overleggen met collega’s over de juiste diagnostiek en het puzzelen naar de diagnose is een boeiende combinatie. We kijken naar weefsels en organen door middel van röntgenstralen, geluidsgolven of magnetische velden. Wat veel mensen niet weten is dat wij ook stukjes weefsel aanprikken (punctie) om tot een diagnose te komen. Bijvoorbeeld een kwaadaardige afwijking in de long waarbij de uitslag van het weefsel kan bepalen welke behandeling het beste aan zal slaan voor de patiënt. Of bijvoorbeeld een punctie van een afwijking bij de schildklier om in te schatten of het een kwaadaardige- of goedaardige afwijking is.  Al met al een dynamisch en afwisselend beroep dus!”

Nieuwe ontwikkeling
"Voorheen moest je als radioloog  alles kunnen beoordelen. De laatste jaren is het specialisme radiologie steeds verder uitgebreid met meer verschillende onderzoeken en multidisciplinaire overleggen. Omdat het niet meer te behappen is om alles te kunnen is de opleiding tot radioloog veranderd waarbij je je nu specialiseert in meerdere aandachtsgebieden binnen het hele palet aan onderzoeken. Hierdoor heb je meer kennis van een afgebakende groep ziekten. Elke radioloog is nu gespecialiseerd in bepaalde vakgebieden. Denk bijvoorbeeld aan specialisatie in afwijkingen in de longen of juist van het skelet. Ik ben bijvoorbeeld gespecialiseerd in de beeldvorming van de buik en borsten. Door deze specialisatie ben je bezig met de onderzoeken die jij als radioloog het meest interessant vindt en waar je het meest van weet. Hierdoor wordt de kwaliteit steeds beter en blijf je je als radioloog ontwikkelen in je vakgebied door steeds meer beelden te herkennen."