Blepharitis (ooglidontsteking)

Blefaritis is een onschuldige maar vervelende ontsteking van de ooglidrand. De ontsteking gaat vaak gepaard met jeuk, irritatie en soms een rood oog. Blefaritis is bijna altijd een chronisch probleem. Het kan al in de vroege jeugdjaren ontstaan maar ook nog op oudere leeftijd voorkomen.

Hoe ziet het behandeltraject eruit?

Hoe ziet het behandeltraject eruit?

Afdeling

Oogheelkunde

Lees meer

Meer over

Er zijn twee soorten blefaritis, namelijk anterieure blefaritis en posterieure blefaritis. Bij anterieure blefaritis zijn uw ooglidranden ontstoken. Bij posterieure blefaritis (ook wel meibomitis genoemd) zijn de afvoergangen van de talgkliertjes ontstoken, daardoor is er minder of juist meer talg. U kunt last hebben van één vorm of van beide vormen tegelijkertijd.

Blefaritis wordt veroorzaakt door een bacteriële infectie. Bacteriën maken een stofje aan dat ervoor zorgt dat de ooglidranden en talgkliertjes ontsteken. Het is bekend dat blefaritis vaker voorkomt bij mensen die een huidziekte hebben, zoals eczeem, acne of rosacea.

Klachten

Symptomen bij anterieure blefaritis

  • Huidschilfers en korstjes tussen de wimpers
  • Rode ooglidranden
  • Geïrriteerde ooglidranden
  • Jeukende ogen
  • Droge ogen

Symptomen bij posterieure blefaritis

Deze variant is niet altijd te zien aan de buitenzijde van het ooglid. Wel kunt u
de volgende klachten ervaren:

  • Jeukende ogen
  • Tranende ogen
  • Wazig zien
  • Geïrriteerde ogen
  • Droge ogen

Behandelingen

Om van de blefaritis af te komen, moet u de ziekte blijven behandelen, omdat het een chronische aandoening is. Als u stopt met de behandeling, komen de klachten vaak terug.

anterieure blefaritis

Wanneer het gaat om anterieure blefaritis is het belangrijk de oogleden goed schoon te houden. Dit kunt u doen door Blephasol of 3 druppels babyshampoo in een bakje warm water op te lossen. Vervolgens doopt u hierin een wattenstaafje of gaasje en poetst u de ooglidranden door het ooglid iets naar beneden te trekken. Poets ook de ooglidranden tussen de wimperharen. U ziet dan vaak de schilfers los komen. De klachten zullen de eerste dagen toenemen, daarna zult u merken dat de klachten afnemen, de oogleden minder ontstoken zijn en de symptomen afnemen. Herhaal dit proces tot alle korstjes weg zijn. Begin met 2x daags en probeer het daarna minder vaak te doen.

posterieure blefaritis

Wanneer het gaat om posterieure blefaritis kunt het beste gebruik maken van warmtekompressen. Verwarm een schone washand of zakdoek met warm water. Leg deze op uw gesloten ogen. Wanneer de kompres afgekoeld is, verwarmt u deze opnieuw. Doe dit gedurende 5-10 minuten. Hierdoor smelt de talg in de talgkliertjes (meiboomkliertjes) en kan deze weer vrijkomen. Vervolgens kunt u na de warme kompres de ontstoken kliertjes voorzichtig leegstrijken. Hierbij masseert u het ooglid van boven naar beneden bij het bovenooglid en van beneden naar boven bij het onderooglid, richting de ooglidrand met een schone vinger of wattenstaafje. U ziet soms hierbij de harde gelige talg uit de kliertjes komen. De bedoeling is dat bij het herhalen van de behandeling er uiteindelijk weer een mooie schone olie-achtige substantie uit komt.

Contact

Als u na het lezen van de informatie nog vragen heeft, kunt u contact opnemen met:

  • Polikliniek Oogheelkunde, Tiel (0344) 67 40 59 - maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 16.30 uur
  • Polikliniek Oogheelkunde, Culemborg (0344) 67 47 44 - maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 17.00 uur