Carpale Tunnel Syndroom

Het Carpale Tunnel Syndroom (CTS) s een aandoening waarbij een zenuw in de pols bekneld zit. Hierdoor ontstaan er gevoelloosheid, tintelingen en pijn in de armen, handen en vingers. De plaats van de beknelling is de zogenaamde Carpale Tunnel, een doorgang in de pols van een zenuw en de negen buigpezen. 

Voor onderzoek en behandeling van het carpale tunnelsyndroom werken we in Ziekenhuis Rivierenland samen op de CTS-poli. U komt eerst bij de neuroloog voor onderzoek. Afhankelijk van de wachttijd komt u bij de chirurg of plastisch chirurg voor behandeling door een gespecialiseerde arts.

Hoe ziet het behandeltraject eruit?

Hoe ziet het behandeltraject eruit?

Afdeling

CTS-poli

Lees meer

Meer over

De oorzaak van de beknelling is meestal onbekend. Er kan sprake zijn van een zwelling van het glijweefsel van de pezen hetgeen bekend staat als tenosynovitis. Botbreuken en arthrose kunnen de tunnel ook vernauwen. Het vasthouden van vocht tijdens de zwangerschap kan soms een zwelling veroorzaken in de tunnel en symptomen oproepen van het Carpale Tunnel Syndroom. Deze vorm van het CTS verdwijnt meestal weer na de bevalling. Bij sommige ziekten komt de aandoening vaker voor, bijvoorbeeld bij schildklierafwijkingen (hypothyreoïdie), reumatische aandoeningen en suikerziekte. 

Behandelingen

Contact

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stelt u deze dan gerust aan uw arts of verpleegkundige. Eenmaal thuis kunt u bij vragen contact opnemen met de polikliniek Chirurgie.

  • Polikliniek Chirurgie, locatie Tiel (0344) 67 40 41 - van maandag tot en met vrijdag van 08.30 tot 12.00 uur 's middags en van 13.00 tot 16.30 uur 's middags
  • Polikliniek Chirurgie, locatie Culemborg (0344) 67 47 44 - van maandag tot en met vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur
  • Spoedeisende Hulp (0344) 67 42 54 - bij drukkende maar niet direct spoedeisende vragen
  • Spoedeisende Hulp (0344) 72 66 66 - bij spoedeisende vragen