COPD is een van de meest voorkomende longziekten, een uitademingsstoornis. Een longziekten stellen we vast door uw verhaal over uw klachten in combinatie met een longfunctie-onderzoek. Als de ziekte bij u wordt vastgesteld, wordt u behandeld door de longarts en de COPD-verpleegkundige.

Hoe ziet het behandeltraject eruit?

Hoe ziet het behandeltraject eruit?

Afdeling

Longgeneeskunde

Lees meer

Meer over

Niet roken

Naast inhalatiemedicijnen (pufjes) kunt u ook zelf iets doen om zo weinig mogelijk klachten te hebben. Het belangrijkste is om niet te roken of te stoppen met roken. Stoppen met roken is moeilijk. Volgens onderzoek lukt dit het best als u hier hulp bij krijgt. Daarvoor kunt u terecht bij uw huisarts of de praktijkondersteuner.

Goed eten en bewegen

Voor COPD is het ook heel belangrijk om goed te eten en te bewegen. Dit kan in de sportschool of bij de fysiotherapeut bij u in de buurt. Uw longarts of de COPD-verpleegkundige kan ook met u bespreken dat u revalideert in het ziekenhuis. Daar werkt een team van professionals samen om u zo goed mogelijk te begeleiden. Het team bestaat uit fysiotherapeuten, ergotherapeuten, een diëtiste, een maatschappelijk werker en een psycholoog. Natuurlijk zijn de longarts en de COPD-verpleegkundige ook betrokken. Het doel van de revalidatie wordt samen met u bepaald. Als de revalidatie afgerond is, raden we u aan door te gaan met trainen bij een fysiotherapeut bij u in de buurt.

Contact

Mocht u na het lezen van deze informatie nog vragen hebben, dan kunt u contact opnemen met de afdeling Longgeneeskunde.

  • Longgeneeskunde (0344) 67 49 08 - maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 16.30 uur