CVA en TIA

Een cerebrovasculair accident (CVA) ofwel een beroerte is een verzamelnaam voor verschillende problemen met de bloedvoorziening van de hersenen. 

Herseninfarct: ontstaat door afsluiting van een bloedvat in de hersenen waardoor er zuurstof tekort in een deel van de hersenen optreedt. Hierdoor ontstaan er uitvalsverschijnselen, deze kunnen bestaan uit een afhangende mondhoek, woordvindstoornissen of moeite met uitspraak en krachtsverlies van arm en/ of been.

Hersenbloeding: is een bloeding in de hersenen door het openbarsten van een bloedvaatje, hierdoor ontstaan er uitvalsverschijnselen.

Een trans ischemisch accident (TIA) is een voorbode van een beroerte waarbij een bloedvat in de hersenen tijdelijk afgesloten raakt en daarna weer open gaat. De uitvalsverschijnselen duren bij een TIA niet langer dan 24 uur.

Meer over

Oorzaak

Elk jaar worden in Nederland 41.000 mensen voor de eerste keer in hun leven getroffen door een beroerte. 80% van deze beroertes wordt veroorzaakt door een herseninfarct ten gevolge van een dichtgeslibde ader (trombose) of een bloedstolsel dat een hersenslagader verstopt (embolie). Het gevolg van een trombose of embolie in de hersenen is dat een deel van de hersenen te weinig bloed en zuurstof krijgt waardoor hersenweefsel onomkeerbaar afsterft.

Risicofactoren

Van alle levensbedreigende aandoeningen zijn CVA en TIA het eenvoudigst te voorkomen, omdat een groot deel van de risicofactoren beïnvloedbaar zijn door veranderingen in levensstijl, zoals niet roken, gezond eten en voldoende bewegen.

Beïnvloedbare risicofactoren

  • Verhoogde bloeddruk
  • Diabetes mellitus
  • Bepaalde hartaandoeningen zoals voorkamerfibrillatie
  • Overgewicht
  • Verhoogd cholesterol gehalte
  • Overmatig alcoholgebruik (meer dan 2 glazen per dag)
  • Sommige (hard) drugs

Niet beïnvloedbare risicofactoren

  • Leeftijd: tot de leeftijd van 55 jaar is het risico op een beroerte laag, daarna verdubbeld het risico om de 10 jaar
  • Geslacht: mannen lopen meer risico op het krijgen van een beroerte
  • Erfelijkheid: een beroerte bij een ouder, grootouder, broer of zus verhoogt het risico op een beroerte
  • Historie: het zelf eerder hebben opgelopen van een beroerte verhoogt het risico op een nieuwe beroerte

Klachten

Bij een beroerte kunnen verschillende symptomen in verschillende combinaties optreden die kunnen wijzen op een CVA, TIA of zelfs andere aandoeningen. Een scheve mond, verwarde spraak of een lamme arm. Dat zijn de 3 signalen die het meest voorkomen bij een beroerte. Bel direct 112 als je iemand ziet met een of meerdere van deze signalen.

Twijfel je of iemand een beroerte heeft? Bel dan toch altijd 112! De signalen van een TIA, herseninfarct en hersenbloeding zijn gelijk. Dat is aan de buitenkant niet te zien. Daarom is het zo belangrijk om direct 112 te bellen. De medewerker van de meldkamer vraagt goed door en beslist of een ambulance nodig is. In het ziekenhuis onderzoeken ze direct wat de oorzaak is.

Onderzoeken

Snel behandelen kan blijvende schade in de hersenen voorkomen of voor minder ernstige uitval zorgen. Daarom is het herkennen van de signalen en direct 112 bellen noodzakelijk. U komt dan terecht op de Spoedeisende Hulp. Om een exacte diagnose te kunnen vaststellen, worden door een arts direct een aantal onderzoeken gedaan zoals;  lichamelijk onderzoek, bloedonderzoek, een CT-scan, MRI, hartfilmpje (ECG) en Duplex onderzoek.

CT-onderzoek algemeen(https://ziekenhuisrivierenland.nl/onderzoeken/ct-onderzoek-algemeen/)

MRI-onderzoek algemeen(https://ziekenhuisrivierenland.nl/onderzoeken/mri-onderzoek-algemeen/)