De ziekte van Dupuytren

Bij de ziekte van Dupuytren ontstaan goedaardige bindweefselwoekeringen in een bindweefselvlies in de handpalm. In het begin kunt u de bindweefselwoekeringen voelen als knobbels, na verloop van tijd worden het harde strengen. Hierdoor schrompelt het bindweefselvlies. Uw vingers kunnen daardoor in een buigstand gaan staan (contractuur).

Hoe ziet het behandeltraject eruit?

Hoe ziet het behandeltraject eruit?

Afdeling

Chirurgie

Lees meer

Meer over

De ziekte van Dupuytren ontstaat meestal bij mensen vanaf ongeveer vijftig jaar en komt meer voor bij mannen dan bij vrouwen. Erfelijkheid speelt een rol. Vaak zijn beide handen aangedaan, meestal de ringvinger en de pink. De ziekte van Dupuytren is over het algemeen pijnloos en de contracturen kunnen verholpen worden door een of meer operaties. De ziekte zelf wordt daarmee overigens niet genezen.

Behandelingen

De ziekte van Dupuytren wordt pas behandeld als er contracturen ontstaan. De bindweefselstrengen die de dwangstand van uw vingers (contracturen) veroorzaken, worden dan chirurgisch verwijderd. U hebt samen met uw behandelend specialist besloten tot een operatie. Tevens is met u gesproken over de manier van verdoven. U krijgt voor de operatie een plaatselijke verdoving (alleen uw arm wordt dan verdoofd) via een injectie in de hals of in de oksel. Ook kan het voorkomen dat u een verdovende injectie krijgt in het bloedvat van arm of hand. De verdoving moet een half uur inwerken.

Na de operatie is uw hand waarschijnlijk nog wat gevoelig. Na de operatie kunt u rustig opbouwend beginnen met het doorbewegen van de vingers, elleboog en schouder, vanwege de hechtingen en verband kan dat in het begin maar beperkt. Na twee dagen mag u het drukverband er afhalen; u mag dan ook weer douchen en de meegekregen pleister op de wond plakken. U krijgt een recept mee voor pijnstillers.

Het is heel belangrijk dat zeker de eerste twee dagen de hand in de mitella hoger ligt dan de elleboog. De mitella moet gedurende wee dagen overdag gedragen worden, dit is nodig om zoveel mogelijk de zwelling in de hand te beperken. Na verwijdering van de hechtingen mag u weer baden of zwemmen.

Lees voor meer informatie de folder 'De ziekte van Dupuytren'

Contact

Heeft u na het lezen van de informatie nog vragen, stel ze dan gerust. De verpleegkundige of arts geeft u graag meer informatie.

  • Polikliniek Chirurgie (0344) 67 40 41 - maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 16.30 uur 's middags.