Ganglion cysten

Ganglion cysten zijn veel voorkomende, goedaardige uitstulpingen in de vingers, de handen en de polsen, gevuld met geleiachtig vocht. De cysten bevinden zich meestal boven op de pols. Soms treffen we ze aan de palmzijde van de pols, aan de bovenkant van het eindgewricht van een vinger (vaak met beschadiging van nageluitgroei) of aan de basis van een vinger. Ganglion cysten gaan meestal uit van een naburig gewricht of peesschede. Zelden is er een duidelijke oorzaak waardoor er een ganglion heeft kunnen ontstaan. De cysten kunnen vooral in het begin pijnlijk zijn en ook bij constante of krachtige inspanning van de hand of de pols pijn geven. Ganglia veranderen vaak van grootte en kunnen ook weer vanzelf verdwijnen.

Hoe ziet het behandeltraject eruit?

Hoe ziet het behandeltraject eruit?

Afdeling

Plastische Chirurgie

Lees meer

Meer over

De diagnose Ganglion cyste wordt gewoonlijk gesteld naar aanleiding van uw verhaal en aan de hand van de verschijnselen. Uw chirurg kan een echo aanvragen, een röntgenfoto laten maken of een scan aanbevelen om aandoeningen van de onderliggende botten uit te sluiten.

Behandelingen

Allereerst kan er besloten worden af te wachten, aangezien in een groot aantal gevallen het ganglion spontaan verdwijnt. Echter, als de cyste pijnlijk, functiebeperkend of onacceptabel is voor u, kan een andere behandeling aanbevolen worden. Behandeling kan bestaan uit het leegzuigen van de cyste, het inspuiten van het ganglion met medicijnen en het dragen van een spalkje. Als deze behandeling geen succes heeft, kan operatieve verwijdering van de cyste nodig zijn.

De operatie wordt meestal uitgevoerd in dagbehandeling, onder plaatselijke, regionale of algehele verdoving. De anesthesioloog geeft u hierover nadere informatie. Het doel van de operatie is de cyste in zijn geheel te verwijderen. Dit kan betekenen dat een gedeelte van het gewrichtskapsel of de peesschede waar het ganglion van uitgaat ook verwijderd moet worden. Soms moet u na de operatie een spalk dragen. Het herstel na een dergelijke ingreep is afhankelijk van de plaats van het ganglion, maar over het algemeen vrij snel. Soms kan het echter nodig zijn om 6-8 weken geen zwaar werk te doen met de behandelde hand. Uw plastisch chirurg informeert u hier over. In het algemeen kunt u vrij snel weer de normale dagelijkse activiteiten oppakken.

Lees voor meer informatie de folder 'Ganglion cysten'.

Contact

Heeft u na het lezen van de informatie nog vragen, stel ze dan gerust. De verpleegkundige of arts geeft u graag meer informatie.

  • Polikliniek Plastische Chirurgie (0344) 67 40 81 - maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 16.30 uur 's middags.