Haarnestcyste

Een haarnestcyste (sinus pilonidalis) is een aandoening in de bilspleet die vooral ontstaat bij sterk behaarde mensen (dus meer bij mannen). Door schuren breken haartjes af, die de huid binnendringen. Vervolgens wordt een holte (cyste) rond de haartjes gevormd. Daarin kan gemakkelijk een ontsteking ontstaan, waardoor een abces (ophoping van pus) kan optreden. Als na afvoer van de pus de ontsteking tot rust komt, dan kan er een opening overblijven. Dit wordt een sinus genoemd.

Hoe ziet het behandeltraject eruit?

Hoe ziet het behandeltraject eruit?

Afdeling

Chirurgie

Lees meer

Klachten

Een haarnestcyste geeft meestal klachten in de vorm van pijn op de stuit, vooral bij zitten en bukken. De pijn verdwijnt zodra de spanning afneemt. Dat gebeurt wanneer er wat pus of vocht uit de cyste komt. U merkt soms wat vlekken in het ondergoed op.

Behandelingen

Wanneer de haarnestcyste rustig is en er geen of bijna geen klachten zijn, kunt u met regelmatig scheren/ontharen en goede hygiëne het gebied rustig houden. Bij aanhoudende klachten en bij een ernstige ontsteking kan worden besloten tot een operatie.

Operatie

Tijdens de operatie verwijdert de chirurg de haarnestcyste. De operatie duurt ongeveer 30 minuten. Afhankelijk van de uitgebreidheid van de aandoening en de mate van ontsteking besluit de chirurg hoe de operatiewond wordt verzorgd. Hij kan de wond geheel openlaten of (gedeeltelijk) sluiten. Dit laatste kan worden gedaan door het verschuiven van huidgedeelten (plastiek).

Lees voor meer informatie de folder 'Haarnestcyste (Sinus Pilonidales)'.

Contact

Als u vragen heeft kunt u die stellen aan uw behandelend arts of huisarts. Bij dringende vragen of problemen vóór uw behandeling kunt u contact opnemen met de afdeling waar de behandeling plaats moet vinden. Wanneer zich thuis na de operatie problemen voordoen, neem dan contact op met de huisarts of met de polikliniek Chirurgie. 

  • Polikliniek Chirurgie (0344) 67 40 41 - van maandag tot en met vrijdag van 08.30 tot 16.30 uur 's middags