Heupdysplasie (onderontwikkeling heupgewricht)

 

Bij uw baby is een aangeboren (congenitale) heupdysplasie (CHD) vastgesteld. Heupdysplasie is onderontwikkeling (dysplasie) van het heupgewricht. Heupdysplasie is een van de meest voorkomende ontwikkelingsstoornissen. Het komt bij ongeveer twee procent van alle baby’s voor. Doordat de heupkom onvoldoende diep gevormd is, overdekt deze de heupkop niet goed.

Heupdysplasie in een ernstige vorm geeft een ontwrichting (heupluxatie). Het kan op latere leeftijd tot slijtage (artrose) leiden.

Hoe ziet het behandeltraject eruit?

Hoe ziet het behandeltraject eruit?

Afdeling

Orthopedie

Lees meer

Meer over

Bij heupdysplasie wordt de heupkop onvoldoende overdekt door de heupkom. De kop zit wel op de juiste plaats in de kom, maar de kom (en soms ook de kop) is onvoldoende ontwikkeld, waardoor het heupgewricht niet goed werkt. Heupdysplasie is niet pijnlijk.

Onderzoeken

Het is belangrijk dat heupdysplasie in een vroeg stadium wordt ontdekt. Zo kan op tijd worden begonnen met de behandeling. Daarom wordt bij alle kinderen door de consultatiebureau-arts een onderzoek van de heupjes gedaan. Als de consultatiebureau-arts een afwijking vermoedt, wordt er een aanvullende onderzoek (echografie) verricht.

Kinderen die een grotere kans hebben op heupdysplasie (dysplasie in de familie of stuitligging) worden meestal doorgestuurd voor een echografie van de heupjes. Als de echografie afwijkend is, wordt uw kind doorgestuurd naar de orthopedisch chirurg voor verdere behandeling.

Soms is een echografie niet voldoende om de diagnose te stellen. Dan kan een röntgenfoto worden gemaakt om zekerheid te verkrijgen. 

Behandelingen

Als is vastgesteld dat er sprake is van heupdysplasie kan de behandeling starten. Het is belangrijk om hier meteen mee te starten, nog voor het kind gaat lopen. Tijdige behandeling heeft in veruit de meeste gevallen een goed resultaat. Bovendien is de behandeling voor uw kind niet belastend wanneer het nog niet kan lopen. De orthopedisch chirurg bespreekt met u de mogelijkheden. 

Lees voor meer informatie deze folder.

Contact

Mocht u na het lezen van deze informatie nog vragen hebben, dan kunt u de orthopedisch consulente bellen. 

  • Orthopedieconsulent telefonisch spreekuur (0344) 67 46 76 - maandag tot en met vrijdag tussen 11.00 en 12.00 uur