Hoornvlieserosie/ -beschadiging
Een hoornvlieserosie/-beschadiging is een soort schaafwond van het oppervlak van het hoornvlies. Het betreft dus vaak het epitheel. De voornaamste klacht van een erosie is zeer forse pijn (vooral bij het knipperen) en gaat vaak gepaard met tranen, lichtschuwheid en een knijpreactie. Bij een grote cornea erosie is het gezichtsvermogen ook verminderd. Een erosie kan op verschillende manieren worden veroorzaakt, maar meestal doordat er iets in het oog terecht is gekomen. Dat heet een traumatische cornea erosie. Er zijn verschillende manieren waarop een traumatische cornea erosie tot stand komt. Dit kan worden veroorzaakt door een vreemd voorwerp (corpus alienum) tegen het oog.
Onderzoeken
De oogarts kleurt het hoornvlies met een oranje kleurstof (fluoresceïne) en bekijkt het oog met blauw licht. Het beschadigde deel van het hoornvlies kleurt dan groen aan.
Behandelingen
Soms is een flapje van epitheelweefsel nog aanwezig of is er nog een corpus alienum. Dit wordt eerst verwijderd onder plaatselijke verdoving. Hierna wordt de erosie behandeld met oogzalf waarin antibioticum zit. Het is vaak fijn om nadien het oog zo veel mogelijk dicht te houden. Afplakken van het oog met een verband is alleen nodig op indicatie van de oogarts. Daarnaast zijn er nog veel meer verschillende behandelingen mogelijk. Deze kunt u vinden in de folder 'Hoornvlieserosie/ -beschadiging' onder Nuttige Links.
Contact
Als u na het lezen van de informatie nog vragen heeft, kunt u contact opnemen met:
- Polikliniek Oogheelkunde, Tiel (0344) 67 40 59 - maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 16.30 uur
- Polikliniek Oogheelkunde, Culemborg (0344) 67 47 44 - maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 17.00 uur