Leeftijdgebonden slijtage van het netvlies (maculadegeneratie)

Maculadegeneratie is een aandoening van het centrale gedeelte van het netvlies, de macula, of gele vlek. Vaak wordt maculadegeneratie ‘slijtage’ van het netvlies genoemd. Het centrale deel van netvlies (de macula) zorgt voor het waarnemen van kleine details. Dit wordt mogelijk gemaakt doordat in het centrum de grootste concentratie aan contrast- en kleurziencellen (de kegeltjes) aanwezig is. Het afsterven van de kegeltjes wordt maculadegeneratie genoemd. Het scherpe zien verdwijnt en er blijft midden in het beeld een vlek achter. De rest van het netvlies blijft dus wel werken, zodat men in staat blijft om zijn weg in huis en daar buiten min of meer zelfstandig te vinden, ook al mist men dan scherpte.

De belangrijkste vorm van maculadegeneratie is leeftijdgebonden maculadegeneratie (LMD). Deze vorm komt het meeste voor. De leeftijdgebonden maculadegeneratie begint meestal na het vijftigste levensjaar.

Lees meer in de folder

Meer informatie leest u in de folder Leeftijdgebonden maculadegeneratie(https://rivierenland-web-prod.azurewebsites.net/media/cfgecrj0/117430_maculadegeneratie.pdf)