Melanoom

Huidkanker is de meest voorkomende vorm van kanker. Er zijn verschillende soorten huidkanker. In 5 tot 10% van alle huidkankers betreft het een melanoom, een vorm van huidkanker die een agressief beloop kan hebben.

Hoe ziet het behandeltraject eruit?

Hoe ziet het behandeltraject eruit?

Afdeling

Chirurgie

Lees meer

Meer over

Een melanoom bestaat uit cellen die huidpigment kunnen produceren zoals in moedervlekken. Daarom is het weefsel meestal bruin of zwart van kleur. Soms zijn er ook blauw- of oranjeachtige plekjes te zien of ontstaan er wondjes, korstjes en rode plekken. Een melanoom kan irriteren of jeuken. Melanomen kunnen overal op de huid voorkomen, maar ze ontstaan het meest op delen van de huid die aan zonlicht worden blootgesteld. In zeldzamere gevallen ontstaat het melanoom in de slijmvliezen (mucosaal melanoom) of in het oog (oogmelanoom).

Behandelingen

Bij de behandeling van het melanoom zijn meerdere ziekenhuizen en meerdere zorgverleners (disciplines) betrokken, zoals de dermatoloog, de chirurg, de radiotherapeut, de radioloog, de patholoog, de internist-oncoloog, de klinisch geneticus en de verpleegkundig specialist.

Zeven ziekenhuizen in de regio Midden- Nederland werken in het netwerk Oncomid intensief samen om de beste zorg te bieden voor patiënten met melanoom of een verdenking hierop: het UMC Utrecht, Meander Medisch Centrum, het Diakonessenhuis, St. Antonius ziekenhuis, Ziekenhuis Rivierenland, Ziekenhuis Gelderse Vallei en het Beatrixziekenhuis. Samen bieden zij aan de gehele regio Midden-Nederland zorg voor alle mensen met een diagnose van melanoom of een verdenking hierop. Meer informatie: expertteam Huid - Oncomid

Dermatologische en chirurgische controle en behandeling vindt plaats in alle zeven ziekenhuizen.

In Nederland vindt behandeling van het melanoom met medicijnen (immuuntherapie of doelgerichte therapie) alleen plaats in een melanoomcentrum. Het UMC Utrecht is één van de 14 melanoomcentra van Nederland. Daarom vindt in midden-Nederland de behandeling met medicijnen in het UMC Utrecht plaats.

In de folder Melanoom lees je meer informatie. 

Of kijk voor meer informatie het filmpje Voorbereiding op eerste gesprek met de specialist - YouTube 

Contact

Heeft u nog vragen? Dan kunt u contact opnemen met uw behandelend arts op de polikliniek Chirurgie

  • Chirurgie (0344) 67 40 41 - maandag tot en met vrijdag van 8.30 uur ’s ochtends tot 16.30 uur 's middags