Pneumothorax (klaplong)

Je longen zijn omgeven door twee vliezen. Het binnenste vlies (viscerale pleura), deze is vergroeid met de long. En het buitenste vlies (pariëtale pleura), deze ligt tegen de binnenwand van de borstkas aan. Tussen de pleurabladen (longvliezen) bevindt zich een denkbeeldige ruimte, de pleuraholte, die luchtdicht is afgesloten en een dun laagje vocht bevat. Normaal is er in de pleuraholte een bepaalde onderdruk (negatieve druk), de druk om ons heen is hoger en dus positief. Door deze onderdruk worden je longen ontplooid gehouden. Bij een klaplong stroomt er lucht vanuit de longen tussen de longvliezen, hierdoor valt de long samen en ontplooid zich niet meer, omdat de negatieve druk weg is.

Hoe ziet het behandeltraject eruit?

Hoe ziet het behandeltraject eruit?

Afdeling

Longgeneeskunde

Lees meer

Klachten

Een klaplong kan gepaard gaan met pijn op de borst, de pijn kan aan de rugzijde en ter hoogte van de schouderbladen zitten. De ademhaling gaat vaak moeilijker. Een klaplong geeft een benauwd gevoel. Na enige tijd wordt de benauwdheid minder, omdat je lichaam went aan het ademhalen met één long

Behandelingen

Tussen de longvliezen moet weer een negatieve druk ontstaan, zodat de longen weer goed ontplooid blijven. Dit wordt gedaan door onder lokale verdoving een thoraxdrain tussen de longvliezen in te brengen. Via een zuigpomp met een waterslot wordt de lucht tussen de longvliezen uitgezogen, waardoor de long weer ontplooit. Na enkele dagen worden er klemmen op de thoraxdrain gezet en wordt er een longfoto gemaakt. Hier wordt bekeken of de long mooi ontplooid blijft als er geen pomp meer aan zuigt. Als de foto goed is, mag de thoraxdrain eruit. Als de thoraxdrain eruit gehaald wordt, kan het zijn dat de behandelend arts er een hechting in doet. Deze kan er na 7 dagen uitgehaald worden bij de huisarts. Er wordt ook een gaasje met Betadine of vaseline opgedaan, deze dient gedurende 24 uur te blijven zitten. Daarna kan u er een pleister op doen, als u dat prettiger vindt. U mag ook douchen, maar niet in de opening met de sproeier. In sommige gevallen kan de arts ervoor kiezen om de long te plakken (pleuradese). Hierbij wordt er via de thoraxdrain talk tussen de longvliezen aangebracht. De talk zorgt ervoor dat de vliezen aan elkaar vergroeien, waardoor de long aan de borstwand vast komt te zitten en niet meer in kan klappen.

Lees voor meer informatie deze folder.

Contact

Mocht u na het lezen van deze informatie nog vragen hebben, dan kunt u ons bellen via onderstaand telefoonnummer.

  • Longfunctieafdeling Ziekenhuis Rivierenland (0344) 67 42 48