Psoriasis

Psoriasis, ook wel schubbenziekte genoemd, is een huidziekte met rode vlekken en witte schilfers. U kunt deze plekken op uw hele lichaam  krijgen. Psoriasis kan op elke leeftijd ontstaan, soms kan de psoriasis uitgelokt worden door beschadigingen van de huid, infecties, geneesmiddelen gebruik of stress. Een erfelijk aanleg is belangrijk, vaak komt psoriasis in de familie voor.

Hoe ziet het behandeltraject eruit?

Hoe ziet het behandeltraject eruit?

Afdeling

Dermatologie

Lees meer

Meer over

Hieronder worden de verschillende vormen van psoriasis beschreven.

Plaque psoriasis

De meest bekende vorm. U heeft rode plekken op de huid waar schilfers op zitten. Deze plekken zijn niet allemaal even groot. De psoriasisplekken kunnen op elke plaats op uw lichaam voorkomen. Meestal op uw ellebogen, knieën, hoofd, op het onderste gedeelte van de rug, aan de binnenkant van de handen en aan de onderkant van de voeten. Soms zit de psoriasis ook op de geslachtsdelen.

Psoriasis guttata

Er ontstaat in een korte periode een uitslag van kleine psoriasisplekken, meestal na een keelinfectie.

Psoriasis inversa

Psoriasis kan ook in de plooien van uw lichaam voorkomen zoals in de liezen, navel, oksels, tussen de billen en onder de bosten. U ziet op deze plekken meestal geen schilfers.

Psoriasis van de nagels

Soms worden ook de nagels door psoriasis beschadigd. U ziet dan deukjes, vlekken die er geelbruin uitzien en een deel van uw nagels kan los gaan zitten.

Wilt u meer weten over psoriasis? U kunt meer lezen in de folder over psoriasis van De Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie. 

 

Contact

Mocht u vragen hebben kunt u contact opnemen via onderstaand telefoonnummer

  • Polikliniek Dermatologie (0344) 67 40 54 - maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 16.30 uur 's middags