Soorten borstkanker

Elk soort borstkanker is uniek omdat het type kanker en de daarbij behorende behandeling bepaald wordt aan de hand van allerlei kenmerken zoals bijvoorbeeld hormoongevoeligheid.

Hoe ziet het behandeltraject eruit?

Hoe ziet het behandeltraject eruit?

Afdeling

Mammapolikliniek (borstkanker)

Lees meer

Meer over

Ductaal Carcinoom in Situ (DCIS)

Dit is een (mogelijk) voorstadium van borstkanker, waarbij de cellen al wel de vorm hebben van kankercellen, maar nog niet het vermogen hebben om in het omliggende weefsel door te groeien en eventueel uit te zaaien. Het is echter wel mogelijk dat dit voorstadium uitgroeit tot borstkanker. Daarom wordt DCIS in principe hetzelfde behandeld als borstkanker.

Invasief ductaal carcinoom (IDC)

IDC ontstaat vanuit de melkgangen en kan daarbuiten verder gaan groeien. Het IDC is de meest voorkomende vorm van borstkanker en kan aanvoelen als een harde knobbel.

Invasief lobulair carcinoom (ILC)

ILC ontstaat in de melkklieren. De tumor is vaak alleen te voelen als een algehele zwelling van de borst. Ongeveer 15% van de mensen met borstkanker hebben een ILC.

Wat betekenen de woorden?

  • Een carcinoom is een ander woord voor een kwaadaardige tumor. Wanneer er sprake is van borstkanker wordt er gesproken over een mammacarcinoom. Mamma is het Latijnse woord voor borst.
  • Ductaal, betekent dat de kanker is ontstaan in een melkgang
  • Lobulair, betekent dat de kanker is ontstaan in een klierkwabje
  • In situ, betekent dat de er cellen zijn die kanker kunnen worden maar zich op dit moment nog niet kunnen verspreiden
  • Invasief, betekent dat de kanker zich verder kan verspreiden

Andere soorten

Er zijn ook zeldzame soorten van borstkanker, dit zijn bijvoorbeeld de ziekte van Paget, tubulair carcinoom, inflammatoir carcinoom (ontstekingsborstkanker) en maligne phyllodes tumor.

Contact

Mocht u vragen hebben, kunt u contact opnemen met de polikliniek Chirurgie via onderstaand telefoonnummer.

  • Chirurgie (0344) 67 40 41 - maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 12.00 uur 's ochtends en van 13.00 tot 16.30 uur 's middags