Suikerziekte en het oog

Ten gevolge van suikerziekte (diabetes mellitus) kunnen er beschadigingen optreden binnen in het oog. Zonder dat al direct het zien wordt aangetast kunnen er toch afwijkingen ontstaan in het netvlies. Men noemt dit diabetische retinopathie. Wanneer deze schadelijke afwijkingen niet tijdig worden onderkend en behandeld kan blindheid
het gevolg zijn.

Hoe ziet het behandeltraject eruit?

Hoe ziet het behandeltraject eruit?

Afdeling

Oogheelkunde

Lees meer

Meer over

Diabetische retinopathie is een complicatie van suikerziekte waarbij er veranderingen optreden in de bloedvaten van het netvlies. Deze veranderingen kunnen zich voordoen in twee vormen. Er kan lekkage van vocht en bloed optreden en daaropvolgend kunnen er zich nieuwe bloedvaatjes gaan vormen, deze bloedvaatjes zijn echter van minder goede kwaliteit. Dit laatste kan weer leiden tot bloedingen in het glasvocht binnen in het oog. Het risico van het krijgen van een retinopathie neemt toe met de tijd dat de suikerziekte bestaat. Omdat het mogelijk is al geruime tijd aan suikerziekte te lijden zonder dat men daar iets van heeft gemerkt is het verstandig ook de ogen te laten controleren wanneer er suikerziekte wordt vastgesteld.

Het algemeen advies luidt deze controle jaarlijks te herhalen ook als u geen oogklachten heeft. Er kunnen afwijkingen optreden in de ogen die (nog) geen klachten geven maar wel behandeld moeten worden om beschadiging van het netvlies te voorkomen of te stoppen.

Contact

Op deze pagina is in het kort weergegeven wat er aan de hand is wanneer er sprake is van diabetische retinopathie. Ook wordt aangegeven wat er aan gedaan kan worden. Ook als u na het lezen van de informatie nog vragen heeft, kunt u contact opnemen met de spreekuurassistente.

  • Polikliniek Oogheelkunde, Tiel (0344) 67 40 59 - maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 12.00 uur en van 13.00 tot 16.30 uur
  • Polikliniek Oogheelkunde, Culemborg (0344) 67 47 44 - maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 17.00 uur