Trombose

Bij trombose raakt een bloedvat verstopt door een bloedstolsel. Dit komt doordat het systeem van stolling en antistolling uit balans is. In ons bloed zitten stoffen die zorgen voor stolling: als we een wondje hebben maakt het lichaam snel een stolsel aan zodat het bloeden stopt. Op dat moment stopt ook de stolling en wordt een overtollig stolsel weer afgebroken. Zo blijft het systeem van stolling en antistolling in evenwicht. Bij trombose gaat het mis in dit systeem: het bloed stolt terwijl er geen wond is of het blijft stollen ook als de wond al dicht is.
 

Oorzaken van trombose

Trombose is een heel complexe aandoening, die kan ontstaan door verschillende oorzaken, bijvoorbeeld beschadigde bloedvaten, erfelijke factoren, roken of boezemfibrileren. Vaak spelen meerdere oorzaken een rol. Soms is helemaal geen aanleiding te vinden en ontstaat spontaan een stolsel. Vanaf 65 jaar neemt het risico op trombose toe. Maar ook jonge en sportieve mensen krijgen soms te taken met trombose.
 

Soorten trombose

Trombose kan voorkomen in elke ader in het lichaam. Trombose komt vaak voor in de benen of de longen. Maar trombose kan ook ontstaan in de onderbuik of in een arm. En zelfs in het oog. De meest voorkomende vormen van trombose zijn: trombosebeen, longembolie, armtrombose, oogtrombose, sinustrombose. Op de website van de Trombosestichting vindt u meer informatie over de soorten van trombose.

 

Trombosedienst

Heeft u trombose en gebruikt u antistollingsmedicijnen om de stollingstijd van het bloed te beïnvloeden? De Trombosedienst van Ziekenhuis Rivierenland neemt bloed af en bepaalt de stollingstijd (INR). De uitkomst hiervan bepaalt het doseeradvies dat u krijgt. Bloedafname kan altijd op een locatie bij u in de buurt, in het ziekenhuis in Tiel of op de Barbara Polikliniek in Culemborg. U kunt ook zelf meten.

Hoe ziet het behandeltraject eruit?

Hoe ziet het behandeltraject eruit?

Afdeling

Trombosedienst

Lees meer

Klachten

Hoe herkent u trombose? Symptomen van een trombose zijn onder meer afhankelijk van de plek in het lichaam waar de trombose optreedt.
Lees meer over de symptomen van trombose op de website van de Trombosedienst: Wat zijn de symptomen van trombose in de verschillende plekken op het lichaam?

Kijk voor meer informatie over trombose, de verschillende soorten trombose en de symptomen op www.trombosestichting.nl  

Contact

Voor vragen kunt u contact opnemen met de Trombosedienst via telefoonnummer 0344 67 38 00.