Verdenking darmkanker

Als er tijdens een darmonderzoek weefsel wordt gezien dat verdacht is voor kanker krijgt u vervolgonderzoeken. Hiermee wordt definitief vastgesteld of u dikkedarmkanker of endeldarmkanker heeft.

 

 overzichtsafbeelding bovenlichaam met slokdarm, longen, hart, lever, maag, dunne darm, dikke darm, rectum, anus

Vervolgonderzoek

Tijdens het darmonderzoek heeft de endoscopist van het verdachte weefsel ‘hapjes’ (biopten) genomen deze worden door de patholoog-anatoom onder de microscoop bekeken. De patholoog-anatoom kan zo beoordelen of er sprake is van kanker of niet.

Ook wordt uw bloed in het laboratorium onderzocht. 

Om vast te stellen of de kanker uitgezaaid is, wordt een CT-scan van de borstholte en de buik (https://ziekenhuisrivierenland.nl/onderzoeken/ct-onderzoek-dikke-darm/)gemaakt.

Als er een verdenking is op  endeldarmkanker (rectumcarcinoom) dan krijgt u ook een MRI van de endeldarm (het rectum)(https://ziekenhuisrivierenland.nl/onderzoeken/mri-onderzoek-van-de-onderbuik-met-microlax-en-buscopan/)

De uitslag

In een gesprek op de polikliniek (ongeveer binnen één week na het laatste onderzoek) worden de uitslagen van de onderzoeken met u besproken. U krijgt een gesprek bij de internist, chirurg of verpleegkundig specialist chirurgie. Dit is afhankelijk van de uitslag. 

Er is veel informatie op internet beschikbaar over de verschillende vormen van kanker. Een betrouwbare website met informatie over kanker is www.kanker.nl(https://www.kanker.nl)