Bekkenbodem- en incontinentie-operaties

Er bestaan veel soorten operaties voor urine-incontinentie en verzakkingen. Ze vinden plaats via de schede (vagina) of via de buikwand.

Of u besluit tot een operatie zal afhankelijk zijn van de ernst van uw klachten en van de diagnose. Ook is het belangrijk te weten of er andere mogelijkheden zijn om wat aan uw klachten doen. Zo is het bij inspanningsincontinentie zeker de moeite waard eerst het resultaat van fysiotherapie te beoordelen. Regelmatig blijkt een operatie dan niet meer nodig te zijn.

Als u nog borstvoeding geeft, is het verstandig tenminste 3 maanden na het stoppen ervan af te wachten om te zien hoe ernstig uw klachten dan nog zijn. Bij verzakkingen en ook bij inspannings-incontinentie is het soms zinvol eerst een ring te proberen. 

Niet alle bekkenbodemproblemen kunnen geopereerd worden. Aandrang-incontinentie wordt meestal niet door een operatie verholpen. Omdat bekkenbodemproblemen nooit levensbedreigend zijn kunt u gerust de tijd nemen om voor- en nadelen van een operatie tegen elkaar af te wegen.

Lees meer in de folder

Meer informatie leest u in de folder Bekkenbodem- en incontinentie-operaties(https://rivierenland-web-prod.azurewebsites.net/media/m0zeidac/106453_bekkenbodem-en-incontinetie-operatie.pdf)