Wereld Diabetesdag: steeds meer mogelijk

13 oktober 2020

Estervissersdiabetes

Op 14 november is het Wereld Diabetesdag. Diabetes, vroeger suikerziekte genoemd, komt veel voor. In Nederland hebben meer dan een miljoen mensen een vorm van diabetes. Met de juiste begeleiding valt er goed te leven met diabetes. Onze diabetesverpleegkundige Ester vertelt erover.

“Diabetes is een chronische ziekte: je hebt het altijd, 24 uur per dag, jaar in jaar uit. Het is een ziekte waarbij het lichaam onvoldoende insuline aanmaakt. Je moet dan dagelijks bloedglucoses meten om te kijken of de hoeveelheid insuline goed is afgestemd op de voeding en de activiteiten die je wilt doen. Je bent vaak continu bezig met wat, hoeveel en wanneer je iets eet. Al met al heeft diabetes veel impact op het dagelijks leven. Op de diabetespolikliniek helpen we mensen om hier zo goed mogelijk mee om te gaan.”

Nieuwe ontwikkelingen

Gelukkig zijn er de laatste jaren nieuwe ontwikkelingen. De vingerprik om de bloedglucose te meten, is vaak te vervangen door een sensormeting. Ester: “Voor veel van onze patiënten is het dagelijks prikken in de vinger zo goed als verleden tijd. Ook op het gebied van medicatie en insuline is er veel meer mogelijk. Zo worden de insulinepompen steeds geavanceerder. Een insulinepomp is een apparaatje op de huid, waarmee je kleine beetjes insuline kunt toedienen. Sinds kort zijn er pompen die continu de bloedglucose meten en automatisch insuline afgeven. Helaas zijn ze nog niet voor iedereen geschikt en zijn er ook bepaalde criteria voor vergoeding.”

Begeleiding bij diabetes

Het is belangrijk om de bloedglucose goed te reguleren. Als dat niet gebeurt, kan er op langere termijn schade ontstaan aan organen, zenuwen en bloedvaten. Ester: “Het is best een hele klus om dit goed voor elkaar te krijgen. Op de diabetespolikliniek begeleiden we mensen hierbij, zodat het risico op complicaties zo klein mogelijk is. We staan met raad en daad klaar om het leven met diabetes zo prettig mogelijk te maken."

Diabetes in cijfers

Wereld Diabetes Dag (WDD) bestaat sinds 1991 en is in het leven geroepen door de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) omdat men zich steeds meer zorgen maakte over het toenemende aantal mensen met diabetes. Al 1,2 miljoen Nederlanders hebben diabetes en daar komen wekelijks 1.200 mensen bij. Daarvan heeft 9 op de 10 mensen diabetes type 2.

Wat kun je zelf doen?

Diabetes type 1 kun je niet voorkomen. Je kunt wel de kans verkleinen dat je diabetes type 2 krijgt. Leef je gezond, dan verminder je het risico enorm. Lees op de site van DVN(https://www.dvn.nl/wat-is-diabetes/voorkomen) hoe je dat aanpakt.

Meer informatie over diabetes?

Alle nieuws items(https://ziekenhuisrivierenland.nl/nieuws/)