CT-onderzoek met contrast

CT is de afkorting van Computer Tomografie. Een CT-onderzoek is een onderzoek waarbij door middel van röntgenstraling en een computer afbeeldingen worden gemaakt van de weefsels van het lichaam. Deze scan bestaat uit vele afbeeldingen van dwarsdoorsneden door het lichaam. Hierop zijn de verschillende weefsels te zien, bijvoorbeeld botten, bloedvaten en/of organen.

Voorbereiding

Voor het onderzoek is het belangrijk dat uw maag leeg is. Daarom mag u in de 2 uur voor het onderzoek niet meer eten, drinken of roken. 

Kleding en sieraden

  • U mag geen kleding met metalen onderdelen dragen tijdens het onderzoek. Kies daarom voor makkelijke kleding zonder knoopjes, ritsen en haakjes. Een hemd of T-shirt met korte mouwen zonder versieringen kunt u wel aanhouden.

  • Sieraden moet u voor het onderzoek af doen.

Medicijnen

  • De meeste medicijnen kunt u gewoon innemen. Ook op de dag van het onderzoek. Dit kan tot 1 uur voor het onderzoek met zo min mogelijk water. Wacht anders tot na het onderzoek.

  • Als het nodig is om tijdelijk te stoppen met een medicijn, dan hoort u dat vooraf van uw behandelend arts.

  • Gebruikt u ontstekingsremmende pijnstillers, ook wel NSAID's genoemd? Deze mag u vanaf twaalf uur voor het onderzoek niet meer innemen. U kunt ze ook bij de drogist of supermarkt kopen. Op de verpakking van de pijnstillers kunt u zien of het om een ontstekingsremmende pijnstiller gaat. Neem bij twijfel contact op met uw huisarts of apotheek.

Mensen met suikerziekte (diabetes)

  • Voor mensen met diabetes kan het nodig zijn om de insulinedosis of de medicijnen aan te passen. Overleg dit met uw behandelend arts.

  • Neem iets te eten mee, zodat u na het onderzoek meteen kunt eten.

Zwanger, zwangerschapswens of borstvoeding

  • Röntgenstraling kan schadelijk zijn voor een ongeboren kind. Als u zwanger bent of zou kunnen zijn, overleg dan met uw behandelend arts of het onderzoek uitgesteld kan worden.

  • Heeft u een zwangerschapswens? Dan kan het onderzoek het beste plaatsvinden in de week na de eerste dag van de menstruatie (ongesteldheid).

  • Geeft u borstvoeding? Het CT-onderzoek heeft geen gevolgen. U kunt gewoon doorgaan met het geven van borstvoeding.

Het onderzoek

  • In de onderzoeksruimte ligt u op een smalle tafel. Deze tafel schuift tijdens het onderzoek langzaam heen en weer door de ronde opening van de CT-scanner. Een gedeelte van uw lichaam bevindt zich dus in de opening.
  • Het toestel maakt een zoemend geluid.
  • In de ruimte naast de onderzoeksruimte bedienen de laboranten de CT-scanner. U staat in contact met de laboranten via een intercom en grote ramen.
  • Er worden meerdere opnamen gemaakt. De laborant geeft u soms aanwijzingen hoe u moet ademen.
  • Het onderzoek duurt tussen de 5 en 15 minuten.

Contrastmiddel

Om een orgaan goed te kunnen zien, is het soms nodig om een contrastmiddel te gebruiken. Als dit nodig is, krijgt u een infuus met een jodiumhoudend contrastmiddel. Het infuus zit tijdens het onderzoek in een bloedvat in uw arm.

Bijwerkingen contrastmiddel

Het jodiumhoudend contrastmiddel is veilig. Bijwerkingen komen zelden voor. Toch is er net als bij medicijnen een zeer kleine kans op een overgevoeligheidsreactie. 

In de volgende gevallen komt een overgevoeligheidsreactie vaker voor:

  • U heeft eerder een overgevoeligheidsreactie gehad na het gebruik van een jodiumhoudend contrastmiddel.
  • U bent overgevoelig voor andere medicijnen.

Het is belangrijk dat de artsen en laboranten op de hoogte zijn van deze situaties. Meld dit op tijd voor het onderzoek.

Wat als uw nieren minder goed werken?

Het jodiumhoudend contrastmiddel kan gevolgen hebben voor uw nieren. Daarom krijgt u vóór het CT-onderzoek een bloedonderzoek. Blijkt uit dit bloedonderzoek dat uw nieren minder goed werken, dan is het mogelijk dat u kort wordt opgenomen in het ziekenhuis. U krijgt dan extra vocht via een infuus. Dit is om uw nieren te beschermen tegen het contrastmiddel. Uw behandelend arts informeert u vooraf of dit nodig is.

Lees ook de folder: Nierbeschadiging door contrastmiddel voorkomen(https://ziekenhuisrivierenland.nl/onderzoeken/nierbeschadiging-door-contrastmiddel-voorkomen/).

Na het onderzoek

Als u een onderzoek met een contrastmiddel via een infuus heeft gehad, 
is het belangrijk dat u na het onderzoek veel drinkt. U moet de rest van de dag 1 liter meer drinken dan u normaal gewend bent. Dit mag water zijn, 
maar een ander drankje is ook goed.

De uitslag

De uitslag van het onderzoek krijgt u via de arts die het onderzoek heeft aangevraagd.