Verdenking slokdarmkanker of maagkanker

Als er tijdens een maagonderzoek weefsel wordt gezien dat verdacht is voor kanker krijgt u vervolgonderzoeken. Als er een verdenking op slokdarmkanker (oesophaguscarcinoom) of maagkanker (gastrocarcinoom) is geconstateerd, is het erg belangrijk om zo snel mogelijk te weten wat er aan de hand is en wat uw behandelmogelijkheden zijn. Alle onderzoeken die nodig zijn om tot een diagnose te komen en te bepalen welke behandeling het beste is, worden zo snel mogelijk gedaan.

 

Overzichtsafbeelding bovenlichaam met slokdarm, longen, hart, lever, maag, dunne darm, dikke darm, rectum, anus

Vervolgonderzoek

De endoscopist heeft van het verdachte weefsel ‘hapjes’ (biopten) genomen.Deze worden door de patholoog-anatoom onder de microscoop bekeken. De patholoog-anatoom kan zo beoordelen of er sprake is van kanker of niet. Ook wordt uw bloed in het laboratorium onderzocht. Om vast te stellen waar de kanker precies zit en om te onderzoeken of de kanker uitgezaaid is, wordt een CT-scan(https://ziekenhuisrivierenland.nl/onderzoeken/ct-onderzoek-algemeen/) van de hals, de borstholte en de buik gemaakt. 

De uitslag

In een gesprek bij de internist op de polikliniek (ongeveer binnen 2 weken na het laatste onderzoek) worden de uitslagen van de onderzoeken met u besproken. Soms worden er nog aanvullende onderzoeken afgesproken.