Operatie of behandeling kind

Meisje In Rolstoel

Een operatie of een onderzoek onder narcose kan soms best een beetje spannend zijn. Een goede voorbereiding en begeleiding zijn daarom belangrijk. Ook als een kind liever niks weet. We zien dat kinderen zich sneller op het gemak voelen en controle ervaren na een goede voorbereiding. Dat doen wij niet alleen door een praktische voorbereiding te bieden, maar ook door ons taalgebruik. Woorden kunnen positieve én negatieve verwachtingen of gevoelens oproepen. Praten over pijn of waarschuwen voor een prik leidt juist tot meer angst en pijn. Wat wel helpt is tijdens de ingreep over iets anders praten, zoals de vakantie. En na afloop benadrukken wat er goed ging. Kinderen onthouden dat als een positieve ervaring. Het geeft vertrouwen voor de volgende keer.

Een deel van de voorbereiding gebeurt in het ziekenhuis, maar u kunt thuis ook al een deel oppakken. Lees hieronder verder wat u kunt doen. 

Belangrijke tips voor het voorbereiden van uw kind

  • Zorg dat u zelf goed op de hoogte bent van wat er gaat gebeuren.
  • Neem rustig de tijd voor de voorbereiding.
  • Schat zelf in welk tijdstip en hoeveel dagen van tevoren voor uw kind het beste is als het gaat om de voorbereiding. Dit kan per kind enorm verschillen. 
  • Krijgt uw kind een operatie? Bekijk dan de voorbereidingsvideo's hieronder.
  • Maak samen met uw kind een plan om duidelijk te hebben wat uw kind fijn vindt. Denk daarbij aan afleiding, knuffels die mee moeten en welke ouder/verzorger erbij is.
  • Heeft uw kind veel vragen en weet u zelf het antwoord niet? Schrijf de vragen op en neem ze mee. Wij beantwoorden jullie vragen graag.
  • Vul niet voor uw kind in of iets spannend is. Laat ruimte over voor de eigen beleving van uw kind.
  • Wees eerlijk in de voorbereiding, maar probeer positief te blijven in uw taalgebruik. Hieronder een aantal voorbeelden. 

Een paar voorbeelden

  • Ik ben bij je en zal je helpen om te zorgen dat het goed gaat. 
  • Wat deed je het goed!
  • In het ziekenhuis krijg je een infuus. Dat voelt voor iedereen anders. Ik ben benieuwd wat jij ervan gaat voelen. 

Meer informatie over taalgebruik leest u in de folder 'Helpend taalgebruik van Kind & Zorg(https://rivierenland-web-prod.azurewebsites.net/media/ogmhcm4k/folder-helpend-taalgebruik-nl-qr-code-051221-online.pdf)'.

Video's over opname

Binnenkort ga je een dagje naar het ziekenhuis voor een operatie. Je bent al bij de slaapdokter op de polikliniek geweest. Daar is met jou afgesproken of je tijdens de operatie gaat slapen met een slaapkapje of met een infuusje. Hieronder zie je in de video's hoe een slaapkapje en een infuusje werken. De derde video is een uitleg speciaal voor tieners die worden opgenomen op onze afdeling.

Ga maar gauw kijken hoe jouw dagje in het ziekenhuis eruit gaat zien.

Zo werkt een slaapkapje

Zo werkt een infuusje

Uitleg speciaal voor tieners

 

Lees ook de folders

158599 Wijzer Voor Operatie Kids(https://rivierenland-web-prod.azurewebsites.net/media/5qtn4tff/158599-wijzer-voor-operatie-kids.pdf)

161783 Voorlichting Dagbehandeling Kinderen(https://rivierenland-web-prod.azurewebsites.net/media/tckini3x/161783-voorlichting-dagbehandeling-kinderen.pdf)

151958 Info Operatie Van Uw Kind(https://rivierenland-web-prod.azurewebsites.net/media/cinlkz3v/151958-info-operatie-van-uw-kind-1.pdf)

Anesthesie(https://ziekenhuisrivierenland.nl/behandelingen/anesthesie/)