Eten en drinken

Eten En Drinken Opnamen

Goed eten is belangrijk voor uw gezondheid en herstel. De maaltijden die we in het ziekenhuis serveren, zijn rijk aan eiwitten en gezonde vetten en bevatten weinig zout en suiker. De keuze is ruim, gevarieerd en afgestemd op uw behoefte. Onze voedingsassistenten vertellen u tijdens uw opname meer over het eten en drinken in ons ziekenhuis.

Uw dieet en allergieën

In uw persoonlijk dossier staat informatie over de voeding die u nodig heeft. Wij gebruiken deze informatie om uw gerechten zorgvuldig samen te stellen en houden hierbij rekening met allergieën en of u bijvoorbeeld zoutbeperkt, energierijk of glutenvrij moet eten. 

Afdeling Diëtetiek

Onze diëtisten zijn er voor al uw vragen over voeding. Zij zijn specialist op het gebied van voeding bij gezondheid en ziekte. Zij dragen bij aan uw behandeling door het aanpassen van de voeding of een dieet. 

Ga naar de afdeling Diëtetiek(https://ziekenhuisrivierenland.nl/afdelingen/dietetiek/) en lees meer informatie over onder andere goede voeding tijdens ziekte en herstel(https://ziekenhuisrivierenland.nlundefined).

Ontbijt, lunch, diner en tussendoortjes

De voedingsassistent komt voor het ontbijt en de lunch langs met de broodbuffetwagen. U kunt kiezen uit een ruim assortiment: van brood en beleg tot een gekookt eitje en vers fruit. Afhankelijk van uw dieet krijgt u nog iets extra's aangeboden.

In de ochtend neemt de voedingsassistent uw bestelling op voor het avondeten. U kunt kiezen uit menu A of B of uw eigen menu samenstellen. Uiteraard heeft u keuze uit vlees of vis, vegetarisch of een lichte maaltijd. Daarnaast kunt u kiezen uit verschillende portiegroottes. De menukaart ligt op uw kamer. 

Een tussendoortje: lekker en gezond

Naast het ontbijt en de lunch krijgt u meerdere keren per dag een warm of koud drankje aangeboden met iets lekkers. Hierdoor krijgt u voldoende eiwitten en energie binnen. In de avond krijgt u ook iets extra’s en elke dag kunt u tussendoor vers fruit krijgen.

Tijden van de maaltijden en drankenrondes

 • Ontbijt: 7.30 uur tot 8.30 uur
 • Drankenronde 1: 9.30  uur tot 10.00 uur
 • Drankenronde 2: 10.30 uur tot 11.00 uur
 • Lunch: 12.00 uur tot 13.00 uur
 • Drankenronde 3: 14.30 uur tot 15.00 uur
 • Drankenronde 4: 15.30 uur tot 16.00 uur
 • Diner: 17.00 uur tot 18.00 uur
 • Drankenronde 5: 18.30 uur tot 19.00 uur

Zelf eten en drinken meenemen

In het ziekenhuis krijgt u eten en drinken dat bijdraagt aan een snel(ler) herstel. U mag eten en drinken van thuis meenemen. In de koelkast op uw verpleegafdeling kunt u dit eten en drinken bewaren. Het meenemen van een warme maaltijd raden wij af. Het voedingsaanbod van het ziekenhuis is afgestemd op diverse eetgewoonten, allergieën en diëten. 

Overleg met de verpleging als...

 • U medicijnen gebruikt. Het kan zijn dat uw medicatie niet is afgestemd op eten en drinken dat van thuis wordt meegebracht. 
 • U een dieet of slikstoornis heeft. Dan geldt het advies dat door uw zorgverlener is opgesteld. Het kan zijn dat u het meegebrachte eten en drinken beter niet kunt nuttigen. 
 • U nuchter moet blijven. Dat betekent dat u voor uw operatie of behandeling niet mag eten en drinken. Houd hier altijd rekening mee. 

Veilig eten en drinken

Vanwege wettelijke eisen en de voedselveiligheid vragen wij u het meegebrachte eten of drinken. Plak op de zelf meegebrachte etenswaren altijd een sticker met uw naam en de datum waarop de verpakking is geopend. Bederfelijke producten mag u maximaal een dag bewaren. De voedingsassistent controleert dagelijks de temperatuur van de koelkast en van de producten.

Ziekenhuis Rivierenland stelt zich niet aansprakelijk voor meegebrachte voeding door familie en bezoekers.

Eten voor bezoek

Bezoek kan een een maaltijd eten in ons restaurant(https://ziekenhuisrivierenland.nl/naar-het-ziekenhuis/voorzieningen/restaurant-en-winkel/) of wat kopen in de winkel (https://ziekenhuisrivierenland.nl/naar-het-ziekenhuis/voorzieningen/restaurant-en-winkel/)in de centrale hal bij de hoofdingang. 

Na 19.30 kunt u gebruik maken van het selfservicepunt in de centrale hal. Hier vindt u een Coffee Corner(https://ziekenhuisrivierenland.nl/naar-het-ziekenhuis/voorzieningen/leeshoek-en-coffeecorner/) met luxe koffie en een automaat met lekkere, gezonde snacks en dranken.