Diëtetiek

De diëtist is een specialist op het gebied van voeding bij gezondheid en ziekte.

Diëtetiek

Welkom bij de afdeling Diëtetiek. Goede voeding is belangrijk. Altijd, maar zeker als u ziek bent. Goede voeding kan helpen bij sneller herstellen en een goede reactie op uw behandeling. De diëtist helpt u bij het kiezen van goede voeding die past bij uw situatie, de aandoening die u heeft of de behandeling die u krijgt.

Verwijzing

Alleen met een verwijzing van een medisch specialist kunt u voor bepaalde aandoeningen worden geholpen door een diëtist in het ziekenhuis.

Goed eten bij ziekte en herstel

Goed eten is belangrijk bij ziekte, opname en herstel. Het lichaam heeft meer energie (calorieën) en eiwit nodig om in goede conditie te blijven. Samen zorgt dit voor een goed en snel herstel en heeft u minder kans op complicaties. Soms is eten moeilijker door de ziekte of opname. Bijvoorbeeld door misselijkheid, een veranderde smaak, pijn of het hebben van weinig eetlust. Er kan daardoor een tekort ontstaan aan energie, vitamines, mineralen en eiwit. Uw gewicht kan daardoor dalen.

Gewichtsverlies

Als u ziek bent, is afvallen niet goed. Ook niet als u overgewicht heeft. Verlies van gewicht betekent dan namelijk niet alleen verlies van vet, maar ook verlies van spieren. Daardoor wordt uw kracht minder en ook de weerstand gaat achteruit.

Eiwitten

Als u minder energie binnenkrijgt dan u nodig heeft, valt u af en als u evenveel binnenkrijgt als u nodig heeft, dan blijft u op gewicht. Om verlies van spieren te voorkomen, heeft u voldoende energie en eiwit nodig. Eiwit zit in dierlijke producten zoals vlees, vis, ei en zuivelproducten. Maar ook in plantaardige producten zoals noten, pinda’s, peulvruchten en sojaproducten.

In de gezonde voeding is voldoende groente en fruit belangrijk. Groente en fruit bevatten echter weinig eiwit. De eiwitrijke producten zijn nu belangrijker. Daarom kan tijdens ziekte een handje noten, een gebakken ei of een schaaltje yoghurt gezonder zijn dan groente en fruit.

Handige tips om meer eiwit te eten

  • Neem bij elke maaltijd en als tussendoortje een zuivelproduct, zoals een schaaltje yoghurt of kwark, een beker melk of karnemelk of een variant op sojabasis.
  • Kies op brood voor hartig broodbeleg, zoals kaas, vleeswaren, vis, ei. Of kies pindakaas of notenpasta als broodbeleg. 
  • Eet eiwitrijke tussendoortjes zoals een handje noten, een stukje kaas, een toastje met vis of een gekookt ei.

Behalve de hoeveelheid eiwit is ook de timing belangrijk. Eet eiwitrijke producten bij elke maaltijd en tussendoor. Na inspanning en vlak voor het slapengaan zijn extra belangrijke momenten om eiwit te gebruiken. Het eten van eiwit in combinatie met beweging stimuleert de groei van spieren. Het eten van een eiwitrijk tussendoortje of maaltijd na lichaamsbeweging zorgt dus voor meer resultaat.

Bekijk ook deze pagina(https://ziekenhuisrivierenland.nl/behandelingen/eiwit-in-de-voeding/) voor meer informatie over eiwitten in uw voeding. 

Samenwerkingen

De afdeling Diëtetiek werkt samen met verpleegkundigen, medisch specialisten en andere paramedici zoals logopedie, fysiotherapie, ergotherapie en medisch maatschappelijk werk. Daarnaast is er regelmatig contact met diëtisten in de regio.