Voeding

Goed eten is belangrijk wanneer u ziek bent, in het ziekenhuis bent opgenomen of wanneer u aan het herstellen bent. Uw lichaam heeft meer energie en eiwit nodig om in goede conditie te blijven. Zo herstelt u sneller en heeft u minder kans op complicaties (dat zijn onverwachte gevolgen). 

Soms is eten lastig. Bijvoorbeeld omdat u misselijk bent, een veranderende smaak heeft, pijn heeft of omdat u weinig eetlust heeft. Het kan zijn dat u daardoor minder eet. 

Nuchter zijn

Als u geopereerd wordt, is het belangrijk dat u nuchter bent. Dat betekent dat u een aantal uur vóór uw operatie niet mag eten en drinken. 

Meer over nuchter zijn leest u op de pagina Voorbereiding(https://ziekenhuisrivierenland.nl/uw-afspraak/uw-operatie-of-behandeling/voorbereiding/) voor uw operatie.

Gewichtsverlies

Afvallen door ziekte is niet wenselijk. Zelfs niet bij overgewicht. Verlies van gewicht betekent dan namelijk niet alleen verlies van vet, maar ook verlies van spieren. Daardoor wordt de kracht minder en ook de weerstand gaat achteruit. Gewichtsverlies door ziekte zorgt daardoor voor:

  • Achteruitgang van de conditie
  • Een slechtere wondgenezing
  • Meer kans op infecties
  • Verhoogde kans op complicaties na een behandeling of operatie
  • Het minder goed verdragen van een behandeling
  • Het zich minder goed voelen

Eiwitten

Als u minder energie binnenkrijgt dan u nodig heeft, valt u af. Als u evenveel energie binnenkrijgt als dat u nodig heeft, dan blijft u op gewicht. Om verlies van spieren te voorkomen, heeft u voldoende energie en eiwit nodig. Eiwit zit in dierlijke producten, zoals vlees, vis, ei en zuivelproducten. Maar ook in plantaardige producten, zoals noten, pinda’s, peulvruchten en sojaproducten.

In gezonde voeding is voldoende groente en fruit belangrijk. Groente en fruit bevatten echter weinig eiwit. De eiwitrijke producten zijn belangrijker als u ziek bent. Daarom kan tijdens ziekte een handje noten, een gebakken ei of een schaaltje kwark of yoghurt gezonder zijn dan groente en fruit.

Praktische tips om meer eiwit te eten:
Neem bij elke maaltijd en tussendoor een zuivelproduct, zoals een schaaltje yoghurt of kwark of een beker melk of karnemelk.
Kies op brood voor hartig broodbeleg, zoals kaas, vleeswaren, vis en ei. Eet eiwitrijke tussendoortjes zoals een handje noten, een stukje kaas, een toastje met vis of een gekookt ei.

Wanneer eiwit eten?

Eet eiwitrijke producten bij elke maaltijd en tussendoor. Na inspanning en vlak voor het slapengaan zijn extra belangrijke momenten om eiwit te gebruiken. Het eten van eiwit in combinatie met beweging stimuleert de groei van spieren. Het eten van een eiwitrijk tussendoortje of maaltijd na lichaamsbeweging zorgt dus voor meer resultaat.

Meer informatie

Meer informatie over voeding leest u in de volgende folders: 

  • Ondervoeding bij ziekte(https://rivierenland-web-prod.azurewebsites.net/media/4vyl4p24/155079_ondervoeding-bij-ziekte.pdf)
  • Eiwit in de voeding (https://rivierenland-web-prod.azurewebsites.net/media/0j2fu3u4/158373_eiwit-in-de-voeding.pdf)