Behandeling van een wortelpuntontsteking

Bij een wortelpuntontsteking is de punt van de wortel van een tand of kies ontstoken. Een wortelpuntontsteking kan een gevolg zijn van een wortelkanaalbehandeling (zenuwbehandeling). Een wortelkanaalbehandeling is nodig als de zenuw van een tand of kies is afgestorven, bijvoorbeeld een tijdje na een val of klap op de tand. De zenuw kan ook afsterven nadat er een grote vulling of kroon is gemaakt. Soms verkleurt de tand of kies hierdoor. Wanneer de tandarts ontdekt dat een zenuw is afgestorven, wordt dit behandeld met een wortelkanaalbehandeling. Soms lukt het niet om het wortelkanaal helemaal tot aan de wortelpunt schoon te maken. De wortelpunt van een tand of kies kan bijvoorbeeld krom staan. Ook is het mogelijk dat een wortelkanaal zich bij de wortelpunt opsplitst in allemaal kleine kanaaltjes. Als het wortelkanaal niet helemaal schoon is, kan er bij de wortelpunt een ontsteking ontstaan. Een wortelpuntontsteking kan ook lange tijd na de wortelkanaalbehandeling nog optreden.

Afdeling

Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie (MKA)

Lees meer

Meer over

Een wortelpuntontsteking gaat niet vanzelf over. De ontsteking moet weggehaald worden. Dit kan op verschillende manieren:

  • De tandarts kan het wortelkanaal opnieuw schoonmaken met een wortelkanaalbehandeling.
  • Lukt het niet het wortelkanaal schoon te maken, dan kan de wortelpuntontsteking door een operatie worden behandeld. Dit wordt een apexresectie genoemd.

Behandeling

De behandeling gebeurt meestal met een plaatselijke verdoving. Wanneer u tijdens de behandeling het gevoel heeft dat de verdoving niet goed werkt, moet u dit direct aangeven. Als de verdoving is ingewerkt, maakt de MKA-chirurg een sneetje in het tandvlees en schuift het tandvlees wat opzij. Vervolgens maakt de MKA-chirurg met een boortje wat ruimte in het kaakbot. Hij of zij kan dan bij de ontsteking. De chirurg verwijdert het ontstekingsweefsel en kort het puntje van de wortel in. De ingekorte wortel wordt afgesloten met vulmateriaal. De wond wordt vervolgens gehecht. De hechtingen lossen na een tot twee weken vanzelf op. U hoeft ze dus niet te laten verwijderen.

Na behandeling

Direct na de operatie wordt er een röntgenopname gemaakt om te controleren of de wortelpunt goed is afgesloten. Als de genezing goed verloopt, is het tandvlees na ongeveer twee weken genezen.

Contact

Heeft u na de ingreep problemen? Neem dan contact met op met de polikliniek Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie (MKA). 's Avonds en in het weekend kunt u contact opnemen met het algemene nummer van het ziekenhuis. Ook als u na het lezen van deze informatie nog vragen heeft, kunt u bellen naar onderstaand nummer.

  • Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie (MKA) (0344) 67 40 74 - maandag tot en met vrijdag van 08.30 tot 16.30 uur ’s middags
  • Ziekenhuis Rivierenland Algemeen (0344) 67 49 11 - 24 uur per dag