Staaroperatie

U bent op de wachtlijst geplaatst voor een staaroperatie. Hier willen wij u informeren over zowel het ziektebeeld, de behandeling en de procedure met betrekking tot de ingreep. Mocht u na het lezen van de informatie nog vragen hebben, dan kunt u deze tijdens het bezoek aan de staarconsulent stellen.

Afdeling

Oogheelkunde

Lees meer

Meer over

Voor in het oog, vlak achter de pupil, zit de heldere en doorzichtige ooglens. Naarmate we ouder worden, wordt deze lens minder helder. Daardoor lijken de dingen die we zien waziger en grauwer van kleur. Dit troebel worden van de ooglens wordt staar of cataract genoemd. Iedereen die ouder wordt krijgt hiermee te maken maar niet iedereen heeft er last van. Er zijn verschillende vormen van staar: jeugdstaar en staar die ontstaan is door een ziekte of door een beschadiging van het oog. De meest voorkomende vorm van staar is ouderdomsstaar.

Ouderdomsstaar is goed te behandelen. Tijdens de operatie haalt de oogarts het troebele deel van de lens uit het oog en vervangt dit door een kunstlensje. Voor de diverse soorten lenzen verwijzen wij u naar de bijlage in de folder. De oogarts opereert altijd maar één oog per operatie. Zo kunt u kort na de operatie bijna alles weer doen, omdat u nog redelijk zicht heeft met uw niet-geopereerde oog. Staaroperaties worden heel regelmatig uitgevoerd. Voor iemand met een redelijke gezondheidstoestand heeft deze operatie heel weinig risico’s. Ook op zeer hoge leeftijd is de operatie nog goed te ondergaan. Overigens is opereren de enige manier om iets te doen aan staar. Er bestaan geen medicijnen tegen staar. 

Behandeling

Bekijk de onderstaande video en zie hoe de gehele ingreep verloopt. Zo krijgt u een goede indruk van wat u allemaal kunt verwachten als u een staaroperatie ondergaat.

Contact

Als u na het lezen van de informatie nog vragen heeft, kunt u contact opnemen met:

  • Polikliniek Oogheelkunde, Tiel (0344) 67 40 59 - maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 16.30 uur