Staaroperatie

Voor in het oog, vlak achter de pupil, zit de heldere en doorzichtige ooglens. Naarmate we ouder worden, wordt deze lens minder helder. Daardoor lijken de dingen die we zien waziger en grauwer van kleur. Dit troebel worden van de ooglens wordt staar of cataract genoemd. Iedereen die ouder wordt krijgt hiermee te maken, maar niet iedereen heeft er last van. Er zijn verschillende vormen van staar: jeugdstaar, staar die ontstaan is door een ziekte of door een beschadiging van het oog. De meest voorkomende vorm van staar is ouderdomsstaar.

Afdeling

Oogheelkunde

Lees meer

Meer over

Ouderdomsstaar is goed te behandelen. Tijdens de operatie haalt de oogarts het troebele deel van de lens uit het oog en vervangt dit door een kunstlensje. De oogarts opereert altijd maar één oog per operatie. Zo kunt u kort na de operatie bijna alles weer doen, omdat u nog redelijk zicht heeft door uw niet-geopereerde oog. Staaroperaties worden heel regelmatig uitgevoerd. Voor iemand met een redelijke gezondheidstoestand heeft deze operatie heel weinig risico’s. Ook op zeer hoge leeftijd is de operatie nog goed te ondergaan. Overigens is opereren de enige manier om iets te doen aan staar. Er bestaan geen medicijnen tegen staar. Aan staaroperaties zijn, net als aan elke andere operatie, (goed behandelbare) risico’s verbonden. 

Behandeling

Bekijk de onderstaande video en zie hoe de gehele ingreep verloopt. Zo krijgt u een goede indruk van wat u allemaal kunt verwachten als u een staaroperatie ondergaat.

Na behandeling

Een heel enkele keer is het nodig om nog een keer te opereren. Bij een heel klein percentage patiënten kunnen verschijnselen optreden zoals:

  • het ontstaan van verhoogde druk in het oog
  • een bloeding in het oog met als gevolg verminderd zien
  • achterblijvende lensresten in het oog
  • een ontsteking in het oog.

Bij plotselinge veranderingen zoals flitsen, roodheid, pijn, neem dan contact op. Tijdens kantooruren met de polikliniek Oogheelkunde vie (0344) 67 40 59. ‘s Avonds, ‘s nachts en in het weekend met de Spoedeisende Hulp via. (0344) 72 66 66.

Contact

Als u na het lezen van de informatie nog vragen heeft, kunt u contact opnemen met:

  • Polikliniek Oogheelkunde, Tiel (0344) 67 40 59 - maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 12.00 uur en van 13.00 tot 16.30 uur