Verwijderen van de galblaas door een kijkoperatie

U bent verwezen door uw huisarts omdat u veel last blijft houden van galstenen. Na screening door uw huisarts en de chirurg is er met u besloten dat u in aanmerking komt voor een operatie. Voordat u geopereerd wordt moet u eerst gezien worden door een anesthesioloog bij de pre-operatieve screening. Wij streven erna om de operatie binnen 2 weken na het polikliniek bezoek in te plannen.

Afdeling

Chirurgie

Lees meer

Meer over

De galblaas is een klein peervormig orgaan dat aan de onderzijde van de lever ligt, rechts boven in de buik. De galblaas is door gangetjes verbonden met de lever en met het eerste deel van de dunne darm. Gal is een vloeistof die belangrijk is voor de vertering van vetten. Gal wordt continu aangemaakt in de lever en afgevoerd naar de galblaas, waar het wordt ingedikt en opgeslagen. Zodra er voedsel in de darm komt - en vooral bij vet voedsel - perst de galblaas de gal via de afvoerbuis naar de dunne darm. Wanneer de galblaas is verwijderd wordt deze functie overgenomen door de lever en de galgangen. 

Lees meer informatie in de folder Verwijderen van de galblaas door een kijkoperatie

Contact

Heeft u nog vragen, stel ze gerust aan uw behandelend arts of huisarts. Bij dringende vragen of problemen tijdens uw behandeling kunt u zich het beste wenden tot de afdeling waar de behandeling plaatsvindt. 

  • Polikliniek Chirurgie (0344) 67 40 41 - maandag tot en met vrijdag, van 8.30 tot 12.00 uur en van 13.00 tot 16.30 uur

Wanneer zich thuis binnen één week na de operatie problemen voordoen, neem dan tijdens kantoortijden contact op met de polikliniek Chirurgie. Buiten kantoortijd kunt u contact opnemen met de Spoedeisende Hulp. Als u na de eerste week klachten ontwikkelt moet u de huisarts bellen. Buiten kantoortijden is de huisartsenpost bereikbaar.

  • Spoedeisende Hulp (0344) 67 49 11 - via de receptie