Verwijdering van teelbal vanwege teelbalkanker

Bij deze operatie wordt de teelbal (zaadbal, testis, testikel) verwijderd. Ook de bijbal en de zaadstreng worden verwijderd. Deze operatie wordt pas uitgevoerd als uit onderzoeken is gebleken dat u mogelijk teelbalkanker heeft.

Afdeling

Urologie

Lees meer

Meer over

Teelballen of zaadballen maken deel uit van de voortplantingsorganen van de man en produceren mannelijke hormonen (overwegend testosteron) en zaadcellen. Teelbalkanker begint met een gezwel (tumor) in één of allebei de teelballen.

Voorbereiding

Om te onderzoeken of u teelbalkanker heeft krijgt u eerst twee onderzoeken. Een echografie en een bloedonderzoek.

 • Echografie is een onderzoek waarbij de binnenkant van de teelbal (zaadbal) kan worden bekeken. Bij een echo wordt gebruikgemaakt van geluidsgolven. Echografie is volkomen veilig en pijnloos.
 • Bij het bloedonderzoek wordt gekeken of er tumormerkstoffen in het bloed zitten. Dit zijn stoffen die meten of er bij iemand een tumor groeit. Wanneer dit is verhoogd, kan er sprake zijn van teelbalkanker. Ook geeft het bloedonderzoek een indruk van mogelijke uitzaaiingen. De uitslag is na ongeveer een week bekend. 

Behandeling

 • Bij deze operatie wordt de teelbal (zaadbal, testis, testikel) verwijderd. Ook de bijbal en de zaadstreng worden verwijderd.
 • De verwijderde teelbal wordt onderzocht. Met het onderzoek wordt duidelijk of het inderdaad om teelbalkanker gaat en om welk type.
 • Om de teelbal goed te kunnen onderzoeken is het nodig dat de hele teelbal verwijderd wordt. Het is niet mogelijk om een goed onderzoek te doen door alleen de tumor te verwijderen.
 • Door het verlies van een teelbal wordt een man niet impotent. Ook de zin in seks (libido) wordt niet minder door deze operatie. Ook is er meestal geen invloed op de vruchtbaarheid.

Na behandeling

Als de operatie normaal verloopt en u voelt zich goed, dan mag u na een of twee dagen naar huis. De eerste week na de operatie moet u het rustig aan doen. Na twee weken kunt u weer beginnen met sporten, zoals zwemmen en fietsen.

Wanneer moet u contact opnemen?

 • U heeft een nabloeding. Dit merkt u aan een bloederig verband of een bloeduitstorting onder een hechting.
 • Uw wond gaat ontsteken. De wond zal dan rood en dik worden, warm aanvoelen en pijn doen.
 • Er komt pus of bloed uit de wond.
 • U kunt plotseling niet meer plassen.
 • U heeft koorts boven de 38.5 °C of u heeft langer dan 24 uur koorts boven de 38 °C.
 • U heeft constante pijn die niet overgaat. Ook niet door het nemen van pijnstillers of vier keer per dag twee tabletten paracetamol van 500 mg.

Controle

Tijdens de operatie is een van uw teelballen verwijderd. De teelbal wordt onderzocht. Als uit de onderzoeken blijkt dat u teelbalkanker heeft, is er verder onderzoek nodig. Er wordt gekeken of u uitzaaiingen heeft. Het is dan ook mogelijk om het stadium van de ziekte te bepalen. De behandeling kan hier dan op aangepast worden.

Contact

Een behandeling in verband met kanker is een ingrijpende gebeurtenis voor u en de mensen in uw naaste omgeving. Wij begrijpen dit. De uroloog en de oncologieverpleegkundige zullen u zo goed mogelijk begeleiden.

Op werkdagen kunt contact opnemen met de polikliniek Urologie. Buiten kantooruren neemt u contact op met uw huisarts. Hij of zij verwijst u zo nodig door naar de uroloog.

 • Polikliniek Urologie (0344) 67 40 40 – maandag tot en met vrijdag van 10.00 tot 12.00 uur 's ochtends en van 14.00 tot 16.00 uur
  's middags