Voorste kruisband reconstructie

Uw orthopedisch chirurg heeft geadviseerd om de voorste kruisband van uw knie te vervangen en daarmee de stabiliteit van de knie te verbeteren. Deze operatie wordt in medische termen ook wel kruisbandplastiek genoemd.

Afdeling

Orthopedie

Lees meer

Meer over

Het kniegewricht bestaat uit twee botdelen, het scheenbeen en het dijbeen. De uiteinden daarvan zijn bedekt met een laagje kraakbeen, zodat de knie soepel beweegt. Deze kraakbeenlaag is elastisch en kan schokken en stoten opvangen. Aan de binnen- en de buitenkant van de knie zit een meniscus. De voorste kruisband ligt midden in het kniegewricht en voorkomt dat het onderbeen tijdens lopen en draaibewegingen naar voren schiet.

De band kan scheuren bij sporten of een ongeluk. Dit wordt vaak ervaren als een knap, waarbij men door de knie kan gaan. De diagnose wordt gesteld door de aard van de klachten, het lichamelijk onderzoek, röntgenfoto’s en vaak een kijkoperatie van de knie.
 

Behandeling

De klachten van een gescheurde kruisband - door de knie zakken of een instabiel gevoel worden meestal behandeld met fysiotherapie.

Wanneer dit onvoldoende resultaat heeft, kan de arts voorstellen een nieuwe kruisband te plaatsen. Een voorste kruisbandreconstructie kan ook plaatsvinden in combinatie met een andere ingreep in de knie, zoals verwijdering van een gescheurd deel van een meniscus. Om nieuwe meniscusscheuren of kraakbeenschade te voorkomen wordt dan een nieuwe kruisband geplaatst.

De operatie

In Ziekenhuis Rivierland Tiel gebruikt de orthopedisch chirurg een deel van de strekpees van de knieschijf. Voor het vervangen van de voorste kruisband wordt het middelste deel van de knieschijfpees (met een stukje bot aan beide zijden) gebruikt. De ingreep in het gewricht wordt gecontroleerd met een kijk-operatie. De nieuwe kruisband wordt op de oorspronkelijke plaats van de voorste kruisband vastgezet. De operatie duurt gemiddeld 75 minuten. Na de operatie is er een litteken aan de voorzijde van de knie.

Na behandeling

De eerste dag na de operatie probeert u met hulp van de fysiotherapeut de knie weer tot ongeveer negentig graden te buigen en voldoende te strekken. Tegen pijn en zwelling zijn er medicijnen, maar een kruisbandoperatie is over het algemeen niet erg pijnlijk. Als de buiging, de pijn en de zwelling onder controle zijn leert u lopen met twee krukken. Meestal kunt u het ziekenhuis de dag na de operatie verlaten. De eerste weken staan in het teken van pijn- en zwellingvermindering. De fysiotherapeut zal u hiervoor behandelen. Het is de bedoeling dat u na uiterlijk zes weken weer kunt lopen zonder krukken, kunt fietsen en autorijden. Na de operatie duurt het ongeveer zes weken voordat de pees vastgegroeid is in het bot. Een vast revalidatieschema is nodig om te voorkomen dat de pees te vroeg wordt overbelast.

Lees meer informatie in de folder Voorste kruisband reconstructie.

Contact

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen, neem dan contact op met de polikliniek Orthopedie

  • Orthopedie (0344) 67 40 49 - maandag tot en met vrijdag van 08.30 tot 16.30 uur.