Voorste kruisband reconstructie

De voorste kruisband ligt midden in het kniegewricht en voorkomt dat het onderbeen tijdens lopen en draaibewegingen naar voren schiet. De band kan scheuren bij sporten of een ongeluk. Dit wordt vaak ervaren als een 'knap', waarbij men door de knie kan gaan. De klachten van een gescheurde kruisband - door de knie zakken of een instabiel gevoel -worden meestal behandeld met fysiotherapie.

Afdeling

Orthopedie

Lees meer

Meer over

Het kniegewricht bestaat uit twee botdelen, het scheenbeen en het dijbeen. De uiteinden daarvan zijn bedekt met een laagje kraakbeen, zodat de knie soepel beweegt. Deze kraakbeenlaag is elastisch en kan schokken en stoten opvangen. Aan de binnen- en de buitenkant van de knie zit een meniscus.

Voorbereiding

Wanneer fysiotherapie onvoldoende resultaat heeft, kan de arts voorstellen een nieuwe kruisband te plaatsen. Een voorste kruisbandreconstructie kan ook plaatsvinden in combinatie met een andere ingreep in de knie, zoals verwijdering van een gescheurd deel van een meniscus. Om nieuwe meniscusscheuren of kraakbeenschade te voorkomen wordt dan een nieuwe kruisband geplaatst.

Behandeling

De diagnose wordt gesteld door de aard van de klachten, het lichamelijk onderzoek, röntgenfoto’s en vaak een kijkoperatie van de knie. Voor het vervangen van de voorste kruisband wordt het middelste deel van de knieschijfpees (met een stukje bot aan beide zijden) gebruikt. De ingreep in het gewricht wordt gecontroleerd met een kijk-operatie. De nieuwe kruisband wordt op de oorspronkelijke plaats van de voorste kruisband vastgezet. Na de operatie is er een litteken aan de voorzijde van de knie.

De operatie duurt gemiddeld 75 minuten.

Na behandeling

Meestal kunt u het ziekenhuis de dag na de operatie verlaten. De eerste weken staan in het teken van pijn- en zwellingvermindering. De fysiotherapeut zal u hiervoor behandelen. Het is de bedoelingdat u na uiterlijk 6 weken weer kunt lopen zonder krukken en kunt fietsen en autorijden. 

Contact

U kunt een afspraak maken via telefoonnummer (0344) 67 40 49. Wij zijn bereikbaar van 8.45 tot 11.00 uur en van 13.00 tot 16.30 uur.

Heeft u inhoudelijke vragen over uw operatie en uw herstel hiervan? Dan kunt u contact opnemen met de Orthopedie consulent van 11.00 tot 12.00 uur.

De polikliniek Orthopedie in Ziekenhuis Rivierenland is op werkdagen geopend van 8.45 tot 12.00 uur en van 13.00 tot 16.30 uur. De polikliniek Orthopedie in de Barbarapolikliniek is geopend op dinsdag- en donderdagmiddag van 13.00 uur tot 16.30 uur.