Gastroscopie (maagonderzoek)

Een gastroscopie is een inwendig onderzoek van het slijmvlies van de slokdarm, maag en twaalfvingerige darm met behulp van een gastroscoop. Er wordt een buigzame slang met een lichtje en een lens via de mond ingebracht naar de maag. Tijdens het onderzoek kunnen stukjes weefsel (biopten) worden weggenomen voor onderzoek. Dit is niet pijnlijk.

Afdeling

Interne geneeskunde

Lees meer

Voorbereiding

Voor het onderzoek krijgt u een wit drankje en wordt de keel met een spray verdoofd.

Onderzoek

  • Het onderzoek gebeurt liggend op de linkerzij. 
  • U krijgt een bitje tussen uw tanden of tussen uw kaken, dit om de slang te beschermen tegen stukbijten. 
  • Het is mogelijk dat u tijdens het onderzoek moet boeren. Dit komt doordat er lucht in uw maag geblazen wordt. Probeer tijdens het onderzoek de ingebrachte lucht niet te laten ontsnappen, het is de bedoeling dat de maag goed ontplooid blijft.
  • Laat het speeksel uit uw mond in de handdoek lopen.

U hebt de mogelijkheid mee te kijken op de monitor tijdens het onderzoek. Een gastroscopie duurt vijf tot vijftien minuten.

Na onderzoek

Na het onderzoek kunt u weer naar huis. Omdat uw keel verdoofd is, mag u een half uur na het onderzoek niet eten of drinken om verslikking te voorkomen.

Opboeren kan verlichting geven wanneer u een opgeblazen gevoel hebt. 

Lees hier de folder "Gastroscopie".

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u contact opnemen met de polikliniek Interne Geneeskunde.

  • Interne Geneeskunde (0344) 67 40 53 - maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 12.00 uur 's ochtends en van 13.00 tot 16.30 uur 's middags