Gastroscopie (maagonderzoek)

Een gastroscopie is een inwendig onderzoek van het slijmvlies van de slokdarm, maag en twaalfvingerige darm met behulp van een gastroscoop. Er wordt een buigzame slang met een lichtje en een lens via de mond ingebracht naar de maag. Tijdens het onderzoek kunnen stukjes weefsel (biopten) worden weggenomen voor onderzoek. Dit is niet pijnlijk. Een gastroscopie duurt vijf tot vijftien minuten.

Afdeling

Interne geneeskunde

Lees meer

Voorbereiding

Op de dag van het onderzoek vindt het onderzoek in de ochtend plaats. Dan mag u vanaf 24.00 uur ‘s nachts niets meer eten. Tot twee uur voor het onderzoek mag u water of thee drinken. Vindt het onderzoek ’s middags plaats, dan mag u een licht ontbijt (thee en beschuit) gebruiken en tot twee uur voor het onderzoek nog thee of water gebruiken. Wij adviseren u voor het onderzoek gemakkelijk zittende kleding aan te trekken.

Onderzoek

De verpleegkundige legt u zo nodig eerst uit wat er gaat gebeuren. Voor het onderzoek krijgt u een wit drankje en wordt de keel met een spray verdoofd. Een gebitsprothese gaat meestal uit. Het onderzoek gebeurt liggend op de linkerzij. U krijgt een bitje tussen uw tanden of tussen uw kaken, dit om de slang te beschermen tegen stukbijten. Na het inbrengen van de slang wordt het licht in de onderzoekskamer gedimd. Het is mogelijk dat u tijdens het onderzoek moet boeren. Dit komt doordat er lucht in uw maag geblazen wordt. Probeer tijdens het onderzoek de ingebrachte lucht niet te laten ontsnappen, het is de bedoeling dat de maag goed ontplooid blijft. Laat het speeksel uit uw mond in de handdoek lopen. U hebt de mogelijkheid mee te kijken op de monitor tijdens het onderzoek.

Na onderzoek

Een gastroscopie is een veilig onderzoek. Complicaties zijn zeldzaam, maar kunnen voorkomen. Er is een kleine kans op bloedverlies na het wegnemen van weefselstukjes van een poliep. Er bestaat een zeer kleine kans op een perforatie. Bijwerkingen van het onderzoek kunnen soms een opgeblazen gevoel in de buik of een gevoelige keel geven. Na het onderzoek kunt u weer naar huis. Omdat uw keel verdoofd is, mag u een half uur na het onderzoek niet eten of drinken om verslikking te voorkomen. Opboeren kan verlichting geven wanneer u een opgeblazen gevoel hebt.

Meer informatie lees je in de folder Gastroscopie.

Extra informatie voor patiënten met diabetes leest u in de bijlage Gastroscopie (2 maal daagse insuline of tabletten) of in de folder Gastroscopie (4 maal daags insuline of tabletten)

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u contact opnemen met de polikliniek Interne Geneeskunde.

  • Interne Geneeskunde (0344) 67 40 53 - maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 12.00 uur 's ochtends en van 13.00 tot 16.30 uur 's middags