De diëtisten zijn specialist op het gebied van voeding bij gezondheid en ziekte. Zij dragen bij aan de behandeling door aanpassing van de voeding of een dieet. Het grootste deel van het werk speelt zich af op de verpleegafdeling. Daarbij is ondervoeding de meest voorkomende reden dat de diëtist betrokken wordt.

Ziekten

De diëtist behandelt in het ziekenhuis vooral mensen met ondervoeding. Bij ondervoeding heeft uw lichaam een tekort aan voedingsstoffen. Als gevolg hiervan kunt u zich minder goed voelen, minder spierkracht hebben, minder weerstand hebben en minder snel herstellen van ziekte. Er zijn ook aandoeningen waarvoor een dieet nodig is, denk aan hartfalen, nieraandoeningen, diabetes mellitus, zwangerschapsdiabetes, een longziekte of levercirrose. 

Behandelingen

De behandeling kan bestaan uit een aangepaste voeding, zoals een energie- en eiwitrijke voeding, waarbij soms drinkvoeding of sondevoeding nodig is. Als iemand geen voeding verdraagt via het maagdarmkanaal is soms parenterale voeding via een infuus nodig. Voor andere aandoeningen zijn diëten nodig, zoals het natriumbeperkt dieet, eiwitbeperkt dieet of diabetesdieet.

Ga goed gevoed uw behandeling tegemoet:

Onderzoeken

Een lichaam is in een goede voedingstoestand als het op elk moment kan beschikken over voldoende energie, eiwitten, vitamines en mineralen. De diëtist doet metingen om de voedingstoestand te bepalen.  Ze meet lengte en gewicht, spiermassa en spierkracht.

Informatie

Voor de polikliniek geldt dat behandeling door een diëtist in het ziekenhuis alleen mogelijk is met een verwijzing van een medisch specialist voor bepaalde aandoeningen. Alle andere mensen die door een medisch specialist naar een diëtist worden verwezen kunnen terecht bij een diëtist in een praktijk.

Diëtisten zijn op werkdagen aanwezig van 8.30 tot 16.30 uur. De spreekkamers van de diëtist bevinden zich op route 5. Voor poliklinische revalidatie en longrevalidatie is de spreekkamer op route 2. De diëtisten hebben ook een keer per maand spreekuur in de Barbarapolikliniek in Culemborg.

Heeft u een afspraak? Dan hoeft u zich niet te melden maar kunt u plaatsnemen in de wachtkamer.

Nuttige links