Welkom bij het Vrouw & Kind Centrum van Ziekenhuis Rivierenland. Het Vrouw & Kind Centrum bestaat uit de afdeling Verloskunde(https://ziekenhuisrivierenland.nl/afdelingen/verloskunde-geboortezorg/) (A4) en de verpleegafdeling Kind & Jeugd(https://ziekenhuisrivierenland.nl/afdelingen/verpleegafdeling-kind-jeugd/) (B5).
Babyfriendly-beleid
Wij werken volgens het babyfriendly-beleid. Dit houdt in dat we alles voorop stellen om de beste zorg en voorlichting aan de moeder en het kind te geven. We werken hierbij met vijf standaarden.
-
Voorlichting: Zwangeren krijgen voorlichting over de waarde en de praktijk van het geven van borstvoeding. Zo organiseren we een aantal keer per jaar een voorlichtingsavond over het geven van borstvoeding. Op de polikliniek is er de mogelijkheid tot een consult met de lactatiekundige.
-
Goede start: Na de bevalling wordt huidcontact met uw baby direct gestimuleerd. Ook op de afdelingen is dagelijks huidcontact onderdeel van de zorg rondom uw baby.
-
Informatie en praktijk van het voeden: U wordt geholpen bij het op gang brengen van de borstvoeding of kolven en de werkwijze van het geven hiervan.
-
Bijvoeding: Pasgeborenen krijgen bij ons alleen op medische indicatie bijvoeding naast borstvoeding.
-
Hechting en zeggenschap: U krijgt van ons na uw opname informatie over de zorg en voeding van uw baby.
Borstvoeding
Ons ziekenhuis heeft als visie dat borstvoeding de beste start is voor bijna alle kinderen. De verpleegkundige geeft u meer uitleg over het geven van borstvoeding. Kiest u ervoor om borstvoeding te gaan geven? U krijgt van ons deskundige informatie, uitleg en hulp. Op deze pagina leest u meer over borstvoeding en kolven.
- Borstvoeding voor uw te vroeg geboren baby(https://ziekenhuisrivierenland.nl/behandelingen/borstvoeding-geven-aan-uw-te-vroeg-geboren-baby/)
- Borstvoeding tijdens de eerste weken(https://rivierenland-web-prod.azurewebsites.net/media/ripm1fzx/borstvoeding-2022-2.pdf)
- Borstvoeding na een keizersnede(https://ziekenhuisrivierenland.nl/behandelingen/borstvoeding-geven-na-een-keizersnede/)
- Borstvoeding geven aan een tweeling(https://ziekenhuisrivierenland.nl/behandelingen/borstvoeding-geven-aan-een-tweeling/)
- Kolven tijdens de zwangerschap(https://ziekenhuisrivierenland.nl/behandelingen/kolven-tijdens-de-zwangerschap/)
- Kolven(https://ziekenhuisrivierenland.nl/behandelingen/kolven/)
- Uitleg over het kolven(https://rivierenland-web-prod.azurewebsites.net/media/fu3jnux1/kolfinstructie-vs-3.pdf)
Neonatologie
Het specialisme neonatologie houdt zich bezig met de problemen van pasgeboren kinderen. Op de verpleegafdeling Kind & Jeugd(https://ziekenhuisrivierenland.nl/afdelingen/verpleegafdeling-kind-jeugd/) worden te vroeg geboren baby’s, baby’s die te licht van gewicht zijn of die het moeilijk hebben gehad tijdens of na de geboorte behandeld. Ook liggen hier baby’s die ziek zijn en daarom extra zorg nodig hebben. Daarnaast worden ook kraamvrouwen opgenomen op de afdeling, zodat ze dicht bij hun pasgeboren baby kunnen zijn.
Borstvoeding geven aan je pasgeboren baby
Een zieke of te vroeg geboren baby heeft regelmatig kleine voedingen nodig. Een baby wilt in de eerste weken vaak drinken omdat het maagje nog klein is. Vaak zijn dat acht tot twaalf voedingen per dag. Op deze manier kan het maagje van de baby langzaam steeds meer bevatten. Door het regelmatig zuigen aan de borst, komt de melkproductie goed op gang.
Als uw kindje nog niet aan de borst kan drinken is het belangrijk om zo snel mogelijk te starten met kolven. Dit kan zowel handmatig of met de elektrische kolf zijn, of een combinatie hiervan. De verpleegkundigen helpen u hierbij.
Vervroegd ontslag met sondevoeding
Zolang uw baby te weinig melk uit de borst of fles drinkt, krijgt uw baby de rest van de voeding via de sonde. Om goed te kunnen groeien is het belangrijk dat uw kind alle voorgeschreven voeding binnenkrijgt.
Lees hier meer informatie(https://ziekenhuisrivierenland.nlundefined) over vervroegd ontslag met sondevoeding.
Informatie voor tijdens uw opname
Heeft u een medische indicatie?
U verblijft als kraamvrouw samen met uw baby op een één- of tweepersoonskamer. Op uw kamer heeft u een badkamer met toilet, douche, een koelkast en een magnetron tot uw beschikking. U krijgt alle maaltijden, drinken, (kraam)verbanden, eventueel (pijn)medicatie en zo nodig een kolfsetje.
Wij geven u en uw baby de medische en verpleegkundige zorg die jullie nodig hebben. U mag zelf, zoveel als mogelijk, voor uw baby zorgen. Wij geven u tips en uitleg over de verzorging en ondersteunen u daarbij. De verloskundige van onze afdeling Verloskunde(https://ziekenhuisrivierenland.nl/afdelingen/verloskunde-geboortezorg/) komt elke dag bij u langs.
Uw partner mag 24 uur per dag bij u zijn en dus ook bij u blijven slapen. We zetten een stretcher in uw kamer. Ook is er een mogelijkheid voor uw partner om, tegen vergoeding, mee te eten (lunch en avondeten). Het ontbijt krijgt uw partner van het ziekenhuis. Heeft u hier interesse in? Vraag ernaar bij de voedingsassistente.
Heeft u geen medische indicatie?
Als u geen medische indicatie (meer) heeft, betekent dit dat u geen zorg meer nodig heeft van de gynaecoloog. Tijdens uw kraamtijd (8 dagen) mag u bij uw kind verblijven. U krijgt eten en drinken van het ziekenhuis. Daarnaast krijgt u ook (kraam)verbanden en zo nodig een kolfsetje. U dient zelf voor medicatie (zoals bijvoorbeeld pijnstilling) te zorgen. Uw kraambed wordt, in overleg, gecontroleerd door uw eigen verloskundige of de verloskundige van het ziekenhuis. Wij geven u en uw baby de medische en verpleegkundige zorg die jullie nodig hebben. U mag zelf, zoveel als mogelijk, voor uw baby zorgen. Wij geven u tips en uitleg over de verzorging en ondersteunen u daarbij.
Dit opnametype valt onder de basisverzekering. Er wordt echter wel aanspraak gemaakt op uw eigen risico.
Bezoek tijdens opname
Bezoek is van harte welkom tussen 10.00 uur en 20.00 uur. Ons advies is om tussen 13.00 uur en 15.00 uur te rusten en niet te veel bezoek tegelijk te ontvangen. Dit is voor uw herstel en dat van uw baby erg belangrijk.
Komt er bezoek tijdens een voedingsmoment? Laat het bezoek dan wachten in de ouderkamer. Zo kunt u in alle rust uw baby voeden.
Het bezoek mag niet ziek of verkouden zijn. Uw bezoek moet bij binnenkomst de handen ontsmetten met de daarvoor bestemde desinfectans.
Er mogen behalve broertjes en zusjes geen andere kinderen jonger dan 12 jaar op bezoek komen. Dit heeft te maken met infectiegevaar voor uw baby. De verpleegkundige kan ten allen tijde van deze bezoekregels afwijken bij calamiteiten, of als de conditie van uw kind hier om vraagt.